CAMERA ASCUNSA. Adevarul socant despre spitalele din Romania
Te internezi cu o boala si pleci cu alte 7. Iar asta nu e o legenda. O echipa a Pro TV a recoltat probe din 4 spitale bucurestene, mai exact de pe peretii toaletelor, de pe clante, dar si din grupurile sanitare. Rezultatele sunt inspaimantatoare.
Mostrele, 32 la numar, au fost apoi incubate si citite intr-un laborator autorizat de microbiologie. Spitalele sunt pline de germeni periculosi, ciuperci si streptococi, iar numarul de agenti patogeni este in aproape toate cazurile cu mult peste limita admisa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spitalul Malaxa. Recent renovat. La parter, pacientii folosesc o singura toaleta, iar apa tasneste direct din tevi. Bolnavii de diabet internati la etaj s-au obisnuit sa vina aici si sa se spele cu servetele umede.
Dupa cele trei zile de incubatie, testele prelevate reflecta exact pericolul la care sunt expusi bolnavii. Este, de fapt, o bomba cu ceas pentru orice om sanatos. Pentru un pacient cu sistemul imunitar deja slabit, poate inseamna chiar mai mult.
Proteus si enterococul fecal provoaca infectii cu potential letal, mai ales in mediul spitalicesc, unde au si rezistenta mare la antibiotic. Raspunsul conducerii de la Malaxa ? "Faceti o cerere, va raspundem noi... candva".
Spitalul Pantelimon. La parter nu este apa curenta. De fapt, nu exista nici robinet. La etaj, nici n-ai cum sa ajungi la chiuveta, pentru ca singurul grup sanitar destinat pacientilor e folosit ca depozit pentru gunoi. Langa cele doua pubele sunt lasate la intamplare containere pe care scrie clar: PERICOL BIOLOGIC. Pline cu seringi si pansamente uzate. Orice atingere pe rana deschisa inseamna contaminare.
La laborator s-au gasit E-coli si candida peste limita admisa. Ambele dau de la infectii digestive si urinare, pana la eruptii genitale dificil de tratat.
Cei care ar trebui sa dea explicatii au fost astazi de negasit.
Spitalul Sfantul Luca. Aici sunt ingrijiti bolnavi de cancer. Si probele luate de aici si analizate intr-un laborator certificat independent arata un pericol ascuns, ciuperca aspergilius. Este de fapt cea mai rezistenta dintre ciupercile cunoscute. Invadeaza rapid tesutul pulmonar si se poate ajunge la infectii fatale. Si aici, conducerea a refuzat sa comenteze rezultatele probelor.
Spitalul Coltea. A fost renovat recent cu 90 de milioane de dolari dintr-un imprumut extern. Chiar si aici testele au depistat un bacil patogen- e-coli cu care un suferind de leucemie ar lupta cu greu. Sefii spitalului spun insa ca fac teste de sanitatie de doua ori pe saptamana. Dar nu din grupurile sanitare, pentru ca nu exista norme care sa impuna acest lucru.
In privinta acestor cazuri, Ministerul Sanatatii a fost zgarcit in comentarii: "Mizeria din spitalele primariei nu mai e treaba noastra. Totul tine de un management defectuos".
Administratia Spitalelor din primarie a amanat si ea o reactie oficiala. Pe larg, subiectul intr-o editie viitoare a emisunii "Romania, te iubesc".