3.000 de posturi din centrele de asistenta sociala vor disparea

13-01-2010 00:00


De teama concedierilor, oamenii care au grija de altii mai nevoiasi ca ei au ajuns sa nu mai doarma noptile. La Ministerul Muncii s-au purtat negocieri dupa ce s-a aflat ca vor disparea 3.000 de posturi din centrele de asistenta sociala.

 

Sindicalistii trag cu dintii de ele si cer ca salariatii si asa prost platiti sa nu-si piarda painea. Raspunsul autoritatilor a venit sec: raman numai specialistii, pleaca toti ceilalti.

In centrele de asistenta sociala din Iasi lucreaza 2.800 de oameni. Dintre acestia, 300 risca sa fie dati afara, adica cei fac parte din personalul auxiliar. Sunt oameni care castiga in jur de 700 de lei pe luna, dar asta nu inseamna ca vestea disponibilizarilor le-a picat bine.

Dupa calculele facute de autoritati, reducerea a 3.000 de posturi din centrele de asistenta va duce la o economie de aproximativ 350 de milioane de lei.

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca prin aceste concedieri se urmareste de fapt profesionalizarea sistemului.

In Romania sunt 34.000 de asistenti care au grija de copiii orfani, de batranii bolnavi sau de persoanele cu dizabilitati. In multe centre un angajat raspunde de 70 de oameni, in loc de 30 cum ar fi normal.

VIDEO PROTVPLUS.RO