2010, anul in care romanii vor munci mai mult pe aceiasi bani

Ultima actualizare: 31-05-2012 07:53
somaj

Anul viitor, salariile vor stagna sau vor creste numai cu un nivel apropiat de cel al inflatiei, in timp ce productivitatea, valoarea muncii, va creste din ce in ce mai mult.

Salariul real, adica cel net din care se scade inflatia, va creşte anul viitor cu 3,2%, nivel care, desi este mult sub media de circa 15% din ultimii ani, va fi totusi mai mare decat cel de anul acesta, respectiv decat 2,5%.

O comparatie a castigului salarial mediu net din lunile ianuarie din 2008 si 2007 arata o crestere de 30,7%, iar indicele castigului salarial real a inregistrat o crestere de 21,9%. Ritmul de crestere s-a diminuat in ianuarie 2009 cand cresterea salariala reala a fost de doar 5,8%, iar castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,9%.

Acest lucru este, insa valabil pentru cei care vor mai avea un loc de munca, deoarece rata somajului a atins la sfarsitul anului 2009 cote alarmante, inregistrandu-se astfel un nou record negativ pentru tara noastra.

Situatia in tara

In Moldova, fabricile dau afara peste 1500 de oameni. Problema este ca nu vor lua salarii compensatorii si poate nici macar pe ultimul.

La Iasi , de pilda, situatia este dramatica. 300 de angajati de la fostul combinat de utilaj greu au aflat ca vor fi dati afara si ca isi vor petrece sarbatorile in saracie. In aceeasi firma si cei 700 de angajati ramasi inca la serviciu se tem ca nu vor lua un leu de Craciun si Anul Nou.

Si la Aiud peste 200 de salariati ai uzinei metalurgice sunt lefteri de luni de zile.

Nici la Brasov situatia nu este mai buna: o groaza de oameni au si uitat ca vin sarbatorile. In acelasi judet de la inceputul anului peste 1.000 de persoane au fost nevoite sa se descurce din ajutorul de somaj. Nici 10% dintre cei concediati nu si-au gasit un alt loc de munca.

Cum sta situatia pentru studenti

Institutul National de Statistica arata ca aproape 40 % dintre cei care au terminat in 2008 o facultate nu si-au gasit inca un loc de munca. La fel si 65% dintre cei cu studii medii. Nu mai vorbim de tinerii care au facut si mai putina scoala, pentru ca ei au avut si mai putine sanse de angajare.

Se remarca, de asemenea, ca barbatii si-au gasit totusi un loc de munca mai usor decat femeile. La fel si cei din mediul urban, fata de cei din mediul rural.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!