Fara perspective! 70% dintre tineri, someri dupa absolvire
"Ai carte, ai parte". O zicala despre care nu mai stim daca este valabila in Romania. Daca ne uitam pe datele statistice, aflam ca 70% dintre tinerii care au absolvit anul trecut liceul sau facultatea sunt pe drumuri.
Institutul National de Statistica este cel care ne-a pus la dispozitie datele. Acestea arata ca aproape 40 % dintre cei care au terminat in 2008 o facultate nu si-au gasit inca un loc de munca. La fel si 65% dintre cei cu studii medii. Nu mai vorbim de tinerii care au facut si mai putina scoala, pentru ca ei au avut si mai putine sanse de angajare.
Se remarca, de asemenea, ca barbatii si-au gasit totusi un loc de munca mai usor decat femeile. La fel si cei din mediul urban, fata de cei din mediul rural.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lasand la o parte problemele pe care le intampina absolventii in fiecare an atunci cand isi cauta un post, in 2009 firmele au scos la bataie de trei ori mai putine locuri de munca dedicate lor decat anul trecut.
Iar pretentiile angajatorilor au crescut, lucru demonstrat de comportamentul de la targurile de job-uri. La unul dintre acestea, desfasurat in Capitala, romanii s-au calcat in picioare pentru un loc de munca.
Cei 60 de reprezentanti ai firmelor in cautare de personal au recunoscut ca sunt mai pretentiosi ca niciodata: "Suntem atenti la background, suntem atenti la experienta, ne uitam la studii, bineinteles, si varsta", a spus un agent de asigurari. In plus, testul psihologic a devenit obligatoriu in mai toate domeniile.
Pe de alta parte, inca suntem in criza financiara, in ciuda declaratiilor optimiste ale premierului Emil Boc. Astfel ca sunt si studii care arata ca cei care lucreaza la privat fac eforturi uriase pentru a-si pastra locul de munca. Orele suplimentare, neplatite, se numara printre acestea.
Anul acesta, fata de 2008, s-a observat o scadere medie cu 40% a volumului de ore suplimentare platite. Au fost luni in care scaderea a fost chiar si de 70%.
Student in cautare de loc de munca? Afla aici care sunt cele mai banoase job-uri part-time!
Sursa: Pro Tv, Pro TV
Etichete: statistici, piata muncii, institutul national de statistica,
Dată publicare:
04-12-2009 00:00