Somajul, la un nou record in noiembrie!


Ultimul update: Joi 27 Septembrie 2012 02:28
Sursa: Gandul
Data publicarii: Miercuri 09 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale
Munca

Rata somajului a crescut in luna noiembrie si a atins 7,5%, nivel pe care Romania nu l-a mai inregistrat in aceasta luna din anul 2003 cand a fost 7,2%, a anuntat, miercuri, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Potrivit ANOFM, numarul total al somerilor inregistrati a fost de 683.123 de persoane, din care 298.091 femei, rata somajului in randul acestora fiind de 7%.

De asemenea, din totalul somerilor inregistrati la nivel national, 400.692 sunt indemnizati, iar 282.431 neindemnizati.

Situatia in tara

In Moldova, fabricile dau afara peste 1500 de oameni. Problema este ca nu vor lua salarii compensatorii si poate nici macar pe ultimul.

La Iasi, de pilda, situatia este dramatica. 300 de angajati de la fostul combinat de utilaj greu au aflat ca vor fi dati afara si ca isi vor petrece sarbatorile in saracie. In aceeasi firma si cei 700 de angajati ramasi inca la serviciu se tem ca nu vor lua un leu de Craciun si Anul Nou.

Si la Aiud peste 200 de salariati ai uzinei metalurgice sunt lefteri de luni de zile.

Nici la Brasov situatia nu este mai buna: o groaza de oameni au si uitat ca vin sarbatorile. In acelasi judet de la inceputul anului peste 1.000 de persoane au fost nevoite sa se descurce din ajutorul de somaj. Nici 10% dintre cei concediati nu si-au gasit un alt loc de munca.

Cum sta situatia pentru studenti

Institutul National de Statistica arata ca aproape 40 % dintre cei care au terminat in 2008 o facultate nu si-au gasit inca un loc de munca. La fel si 65% dintre cei cu studii medii. Nu mai vorbim de tinerii care au facut si mai putina scoala, pentru ca ei au avut si mai putine sanse de angajare.

Se remarca, de asemenea, ca barbatii si-au gasit totusi un loc de munca mai usor decat femeile. La fel si cei din mediul urban, fata de cei din mediul rural.

Sursa: Gandul Pro TV

Romanii vad criza in roz! Nemotivat, spun expertii!
Criza a
ANOFM: Peste 9.000 de posturi disponibile, la nivel national
Criza a
ANOFM: Peste 9.000 de posturi disponibile, la nivel national
VIDEO PROTVPLUS.RO