20% dintre copiii Romaniei renunta la studii din cauza saraciei. Solutia de 193 de milioane de EURO pregatita de Guvern
Incepand din aceasta toamna, copiii din familii defavorizate vor putea primi bani pentru haine, rechizite si o masa calda, cu conditia sa mearga la scoala.
Si adultii care vor dori sa se intoarca la studii vor primi burse gratie unui program de finantare europeana, care pune la dispozitie 193 de milioane de euro.
In Romania, cifra abandonului scolar este alarmanta: aproape 20% dintre copii renunta sa mai invete carte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pare greu de crezut, dar ne aflam la marginea unei capitale europene, in 2016. Este prelungirea Cartierului Ferentari, un loc unde aproape orice sansa la o viata mai buna se iroseste. Intr-o baraca sufocata de mirosul gunoaielor locuieste Mihai.
" - Tu cum ti-ai descrie viata?
- Ca un serviciu.
- Serviciu pentru ce?
- Sa-mi ajut familia"
Are 13 ani si in loc sa treaca in clasa a 8-a, este abia in a 6-a. Mama si fratii sai au plecat in Franta, iar el e crescut de bunica. Singurul venit sigur e alocatia, dar pentru supravietuire vinde carti prin Bucuresti. La scoala nu a mai fost de mai bine de 6 luni, iar copilaria e o notiune vaga pentru el:
" - Dupa ce a plecat mama nu am mai putut sa merg pentru ca nu avea cine sa spele haine", declara Mihai.
Tot acolo locuieste si varul sau, Gabi, de aceeasi varsta. Cand copiii din generatia sa mergeau in clasa I, Gabi nici nu avea certificat de nastere. Acum, nu mai poate urma cursuri decat la "Sansa a doua", alaturi de colegi de 20 sau chiar 30 de ani.
" - Cum ti se pare tie la scoala?
- A fost bine pana au fost niste baieti mai rai
- Ce inseamna ca au fost mai rai?
- Erau d'aia care fumau si alea alea si eu nu voiam sa ajung ca ei"
Aceiasi colegi au ras de el cand a mers la scoala cu ghiozdanul ros de sobolani. Iar acum a ramas si fara incaltaminte, din aceeasi cauza.
Pentru ca acesti copii si altii ca ei sa nu abandoneze scoala, autoritatile au la dispozitie 193 de milioane de euro, in cadrul programului "Scoala pentru toti", lansat de Ministerul Fondurilor Europene.
Orice director de scoala, primar, preot sau persoana care activeaza intr-un ONG poate accesa aceste fonduri.
"De exemplu se face o lista de 15 copii, sa spunem, intr-o comunitate, care pot primi haine pentru a veni la scoala, care pot primi rechizite, daca nu au bani sau care pot primi mese calde, de ce nu, ca si asta este o metoda prin care sa faci atractiva scoala, bineinteles, toate acestea trebuie conditionate de prezenta", a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.
De asemenea, vor fi finantate proiecte de genul "Scoala dupa scoala" sau "Sansa a doua". In plus, profesorii vor fi incurajati sa mearga in zone defavorizate prin burse speciale.
"Banii exista deja. Putem sa incepem proiectele imediat ce le avem aprobate, probabil ca la toamna, iarna cel mai tarziu", a mai declarat ministrul Ghinea.
"Scoala pentru toti" este in dezbatere publica 3 saptamani, iar din luna august vor putea fi depuse proiectele.