Mihai Eminescu NU a avut sifilis. Informatiile aparute joi, la 165 de ani de la nasterea poetului

Ultimul update: Sambata 17 Ianuarie 2015 01:39
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2015 20:00
Categorie: Actualitate

13 medici, profesori si academicieni sustin ca Mihai Eminescu a fost diagnosticat gresit cu sifilis si ca tratamentul cu mercur la care a fost supus i-ar fi cauzat, de fapt, moartea.

Tot ei spun ca poetul a suferit in realitate de o tulburare bipolara, o afectiune psihica pe care doctorii vremii nu au reusit sa o diagnosticheze.

In cartea "Maladia lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor", specialistii resping ideea ca poetul ar fi murit la 39 de ani de sifilis, idee indusa de biograful poetului, George Calinescu.

Semnatarii cartii sustin ca medicii din Iasi si Bucuresti NU au stiut sa interpreteze corect simptomele pe care le avea poetul: agresivitate, neliniste, idei delirante si disconfort. Si astfel i-ar fi pus un diagnostic gresit din nestiinta.

"La autopsie nu s-au gasit leziuni specifice sifilisului. Era ignoranta vremii. Nu se punea pune la vremea aia diagnostic cert de sifilis. Era si o moda. Boala venerica, sexuala, era foarte frecventa, inclusiv la marii creatori", a spus academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog.

Astfel, Eminescu a fost tratat in ultimii sase ani de viata cu mercur, un metal greu care se depune in creier, in oase, dar si in alte organe vitale cum ar fi rinichi si ficat si care duce, in timp, la intoxicarea grava a pacientului si la deces.

"Asta era tratamentul vremii. Nu existau alte solutii. Tratamentul cu mercur nu a facut decat sa genereze lezari ale sistemului nervos si cardiovascular, ireversibile, grave", a explicat academician Victor Voicu, farmacolog si toxicolog.

Nume importante din medicina actuala au analizat simptomele descrise in documentele medicale din vremea lui Eminescu si ajuns la concluzia ca marele poet suferea de o afectiune psihica: tulburare afectiva bipolara.

"Tulburarea bipolara este o tulburare cronica a dispozitiei, care este caracterizata de alternanta starilor - ca manii si depresie. In faza de manie, boala bipolara poate sa semene cu sifilisul sau neurosifilisul, prin faptul ca in ambele situatii apare un dezechilibru comportamental si idei de grandiozitate", a explicat dr. Gabriel Diaconu.

Intr-un final, autorii lucrarii sustin ca Eminescu a murit, cel mai probabil, in urma unui stop cardiac.

"Eminescu a murit si dintr-o cauza vasculara. A avut o ateroscleroza precoce", a spus prof. univ. dr. Eduard Apetrei.

Boala, dar si tratamentul care l-a distrus i-au afectat si creativitatea. Cele mai pretioase poezii sunt cele scrise pana sa se imbolnaveasca, sustin academicienii.

"Opera lui se creeaza pana la 33 de ani", a spus academicianul Eugen Simion.

Cartea desfiinteaza si mitul potrivit caruia poetul ar fi murit dupa ce ar fi fost lovit la cap de unul dintre bolnavii din spitalul in care se afla internat.

Mana muzei lui Mihai Eminescu NU va mai fi furata. Solutia la care au recurs autoritatile pentru a opri
Mana muzei lui Mihai Eminescu NU va mai fi furata. Solutia la care au recurs autoritatile pentru a opri "traditia" anuala
VIDEO PROTVPLUS.RO
fantana
A supraviețuit miraculos, după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri. Cum a fost găsit
Cascadoriile făcute de câțiva hoți români, pentru a goli un TIR aflat în mers. VIDEO
CSAT se reuneşte. Plan de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 - 2028
Descoperirea poliției din Galați într-un autoturism
Accident grav după ce o șoferiță s-a aplecat să aranjeze ceva sub volan
O maşină a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106, în județul Sibiu. VIDEO
pizza
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala
Și-a bătut crunt iubita, a amenintaț-o și a postat totul pe internet. Poliția îl lasă liber