Mihai Eminescu NU a avut sifilis. Informatiile aparute joi, la 165 de ani de la nasterea poetului
13 medici, profesori si academicieni sustin ca Mihai Eminescu a fost diagnosticat gresit cu sifilis si ca tratamentul cu mercur la care a fost supus i-ar fi cauzat, de fapt, moartea.
Tot ei spun ca poetul a suferit in realitate de o tulburare bipolara, o afectiune psihica pe care doctorii vremii nu au reusit sa o diagnosticheze.
In cartea "Maladia lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor", specialistii resping ideea ca poetul ar fi murit la 39 de ani de sifilis, idee indusa de biograful poetului, George Calinescu.
Semnatarii cartii sustin ca medicii din Iasi si Bucuresti NU au stiut sa interpreteze corect simptomele pe care le avea poetul: agresivitate, neliniste, idei delirante si disconfort. Si astfel i-ar fi pus un diagnostic gresit din nestiinta.
"La autopsie nu s-au gasit leziuni specifice sifilisului. Era ignoranta vremii. Nu se punea pune la vremea aia diagnostic cert de sifilis. Era si o moda. Boala venerica, sexuala, era foarte frecventa, inclusiv la marii creatori", a spus academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog.
Astfel, Eminescu a fost tratat in ultimii sase ani de viata cu mercur, un metal greu care se depune in creier, in oase, dar si in alte organe vitale cum ar fi rinichi si ficat si care duce, in timp, la intoxicarea grava a pacientului si la deces.
"Asta era tratamentul vremii. Nu existau alte solutii. Tratamentul cu mercur nu a facut decat sa genereze lezari ale sistemului nervos si cardiovascular, ireversibile, grave", a explicat academician Victor Voicu, farmacolog si toxicolog.
Nume importante din medicina actuala au analizat simptomele descrise in documentele medicale din vremea lui Eminescu si ajuns la concluzia ca marele poet suferea de o afectiune psihica: tulburare afectiva bipolara.
"Tulburarea bipolara este o tulburare cronica a dispozitiei, care este caracterizata de alternanta starilor - ca manii si depresie. In faza de manie, boala bipolara poate sa semene cu sifilisul sau neurosifilisul, prin faptul ca in ambele situatii apare un dezechilibru comportamental si idei de grandiozitate", a explicat dr. Gabriel Diaconu.
Intr-un final, autorii lucrarii sustin ca Eminescu a murit, cel mai probabil, in urma unui stop cardiac.
"Eminescu a murit si dintr-o cauza vasculara. A avut o ateroscleroza precoce", a spus prof. univ. dr. Eduard Apetrei.
Boala, dar si tratamentul care l-a distrus i-au afectat si creativitatea. Cele mai pretioase poezii sunt cele scrise pana sa se imbolnaveasca, sustin academicienii.
"Opera lui se creeaza pana la 33 de ani", a spus academicianul Eugen Simion.
Cartea desfiinteaza si mitul potrivit caruia poetul ar fi murit dupa ce ar fi fost lovit la cap de unul dintre bolnavii din spitalul in care se afla internat.
Sursa: Mediafax
Etichete: boli, mihai eminescu, sifilis, cauza decesului,
Dată publicare:
15-01-2015 20:00