10.000 de mame au primit în cont sprijinul pentru nou-născuți. Ce sume li s-au virat

Copil
Shutterstock

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a efectuat luni plățile aferente trusourilor pentru nou- născuți pentru 10.000 beneficiari cupluri mamă – copil din toată țara, sumele urmând a fi virate pe cardurile beneficiarilor în zilele viitoare.

Ajutorul este finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate și are un buget total de 12 milioane euro, precizează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) am acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, fie sub formă de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaționale.

Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuți, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoțional și fizic în primele luni de la nașterea copilului, care necesită multă atenție și grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor precopare.

Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă și lapte praf, acestea pot fi achiziționate din unitățile partenere în program.

Citește și
raceli
Topul afecțiunilor ușoare ale copilăriei, neplăcute pentru cei mici, dar și pentru adulți

Prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor și copiilor în situații dificile este de 450 de milioane de euro și cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, și alte tipuri de intervenții precum creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei, finanțarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Buget total alocat de 120 de milioane de euro

În perioada 2024 – 2027, bugetul total destinat cuplurilor mamă – nou născut este de 120 milioane euro.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți este de 2.000 de lei și se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii:

- Mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziție scrisă a primarului;

- Mame care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

- Mame aflate în situații de risc;

- Victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și altele asemenea și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate;

- Mame care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;

- Mame minore.

Lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistență socială și trimise instituției prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui județ, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți se emit de către unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor și pot fi utilizate numai pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți, în rețeaua unităților afiliate programului, în termen de șase luni de la data emiterii acestuia.

Ce produse pot fi achiziționate

Pot fi achiziționate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câștigat procedura de achiziție publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Conform listelor transmise de autoritățile locale, județele cu cei mai mulți beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava și Iași.

În perioada 2024 – 2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou născuți vor fi finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, bugetul total dedicat acestei măsuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi în continuare de 2000 de lei și se va acorda într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).

Alte forme de sprijin a mamelor și copiilor

Alte forme de sprijin destinate mamelor și copiilor din medii defavorizate, în perioada 2021 – 2027 sunt:

- Servicii de consiliere și sprijin material adresat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate, cu o finanțare totală de 160 milioane de euro incluzând aici acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative, activități de prevenire si combatere a comportamentelor negative;

- Măsuri pentru sprijinirea ocupării în rândul mamelor, printre care amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor cu vârstă preșcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entități specializate care oferă servicii de îngrijire copii, precum și pentru utilizarea unor forme de muncă noi sau flexibile, consiliere vocațională, acompaniere în vederea inserției socio-profesionale – bugetul total alocat fiind de 41 milioane de euro;

- Măsuri cu o alocare totală de 80 milioane de euro destinate familiilor monoparentale;

- Sprijin pentru mamele din comunitățile de romi, bugetul destinat acestora fiind de 44 milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
"Mă cam enervezi!" Dan Șucu a pus mâna pe telefon și i-a scris lui Gigi Becali
"Mă cam enervezi!" Dan Șucu a pus mâna pe telefon și i-a scris lui Gigi Becali
Citește și...
Greva din Educație. Înscrierile la BAC au început doar în câteva licee. ”Susțin greva profesorilor, dar copii plătesc
Greva din Educație. Înscrierile la BAC au început doar în câteva licee. ”Susțin greva profesorilor, dar copii plătesc"

Suntem în a doua săptămână de grevă generală în educație, iar negocierile de la Ministerul Muncii nu au dus, deocamdată, la nimic.

Topul afecțiunilor ușoare ale copilăriei, neplăcute pentru cei mici, dar și pentru adulți
Topul afecțiunilor ușoare ale copilăriei, neplăcute pentru cei mici, dar și pentru adulți

Răcelile comune, neplăcute pentru orice părinte, fac parte din educația imunitară a copiilor. Sistemul imunitar în formare își dorește răceli, și copii în jur cu nasul curgând. Explicațiile sunt spectaculoase.  

Boloş: Persoanele care au primit bani pentru plata facturilor vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinţei
Boloş: Persoanele care au primit bani pentru plata facturilor vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinţei

Persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia, gratuit, de reabilitarea termică a locuinţelor, a anunţat ministrul Investiţiilor şi proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Comisia Europeană cere României să nu mai acorde sprijin pentru prețurile la energie
Comisia Europeană cere României să nu mai acorde sprijin pentru prețurile la energie

Pentru a reduce deficitul bugetar uriaș, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an.  

Vouchere de 4.000 lei de la stat pentru românii cu peste cinci copii sau care nu pot munci. Pentru ce vor putea fi folosite
Vouchere de 4.000 lei de la stat pentru românii cu peste cinci copii sau care nu pot munci. Pentru ce vor putea fi folosite

Românii care au peste cinci copii, nu pot munci sau nu au niciun sprijin vor primi vouchere de 4.000 de lei pentru renovarea casei sau schimbarea electrocasnicelor.

Recomandări
Ce a răspuns Emil Hurezeanu când a fost întrebat direct dacă România trimite trupe de pace în Ucraina: „A fost o idee”
Ce a răspuns Emil Hurezeanu când a fost întrebat direct dacă România trimite trupe de pace în Ucraina: „A fost o idee”

Trimiterea unor trupe românești de menținere a păcii în Ucraina este privită cu rezervă la noi și în alte țări europene, a afirmat ministrul de externe Emil Hurezeanu, întrucât nu e clar dacă pot sau nu să fie acoperite de articolul 5 din Tratatul NATO.

Elon Musk atacă din nou România: „Soroș și USAID subminează democrația”
Elon Musk atacă din nou România: „Soroș și USAID subminează democrația”

Miliardarul Elon Musk a postat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă pe reţeaua X, pe care o deţine, un mesaj potrivit căruia „Soros şi USAID subminează democraţia în România".

Reacția lui Trump când a fost întrebat dacă pentru distrugerile din Ucraina e de vină Putin. Interviu la un post conservator
Reacția lui Trump când a fost întrebat dacă pentru distrugerile din Ucraina e de vină Putin. Interviu la un post conservator

„Premierul Marii Britanii Keir Starmer și președintele Franței Emmanuel Macron nu au făcut nimic pentru a opri războiul din Ucraina”. Donald Trump a lansat această acuzație la adresa liderilor europeni, cu câteva zile înainte să-i primească la Casa Albă.