Carnea de porc a devenit un vis irealizabil. Sute de mii de romani vor avea un Craciun modest
Craciunul o sa ii prinda in nevoie pe multi dintre semenii nostri. Cel putin o jumatate de milion de romani nu vor avea pe masa sarmale, friptura si nici alte specialitati de sarbatori, pentru ca pur si simplu nu si le permit.
Carnea de porc s-a scumpit cu 20% fata de anul trecut. Toate aceste informatii apar intr-o cercetare de piata data recent publicitatii.
Bine ca nu s-a inventat televiziunea cu miros, pentru ca in fata unui gratar pe care se rumenesc toate o gramada de bunatati nu ai cum sa nu salivezi. Si totusi multi vor ramane doar cu imaginea in minte si cu stomacul gol.
De sarbatori, traditionala pomana a porcului sau universala ceafa de porc la gratar se transforma in dorinte pe care, pentru unii romani, nici macar Mos Craciun nu le mai poate implini. Si asta pentru ca preturile au crescut fata de anul trecut cu 20%.
Porcul de Craciun a fost inclus anul acesta pentru prima data la capitolul "produs dorit, dar inaccesibil", conform unui sondaj MedNet despre obiceiurile de cumparaturi pentru sarbatori.
In fata vitrinelor din piata pline de halci, oamenii se uita lung... cad pe ganduri si isi vad de drum.
"N-au, n-au bani ca ar cumpara va dati seama, daca ar avea. Noi asteptam... sa vina mosul cu bani mai multi", a spus o vanzatoare.
Din bugetul pus de o parte de fiecare familie din Romania pentru sarbatori, care este estimat la 1500 de lei, 600 de lei sunt pentru mancare. Traditionalul porc de craciun va ramane insa doar o amintire pentru o jumatate de milion de romani, care l-au taiat anul acesta, dar... de pe lista.
Desi per ansamblu bugetul pentru cumparaturi al unei familii de la noi a crescut in sondaje, majorarea este data doar de preturile mai mari, nu si de cumparaturile mai multe, spun specialistii.
"33% dintre persoanele pe care le-am intervievat spun ca anul acesta aloca mai putini bani ca anul trecut. 38% au zis ca isi doresc ceva foarte mult dar nu isi pot permite. Acest ceva este pentru unii romani si carnea", a spus directorul unui centru de cercetare.
Si pentru ca preturile continua sa creasca, n-ar fi de mirare daca numarul real al celor fortati sa posteasca la nesfarsit sa fie in realitate mult mai mare.