"Luati-l de aici, e o bacterie periculoasa". Familia unui barbat acuza un spital din Romania ca isi imbolnaveste pacientii
Moartea unui fost ofiter militar pune pe jar autoritatile medicale din Galati. Barbatul de 65 de ani s-a stins din cauza unei bacterii extrem de periculoase care, in literatura de specialitate, este asimilata infectiilor intraspitalicesti.
Rudele victimei cred ca pacientul ar fi luat boala din Spitalul Clinic din Galati, unde s-a operat recent. Confirmarea au primit-o chiar de la un medic de la Institutul Fundeni, care a incercat sa salveze pacientul. Insa chiar si asa, cei din Galati sustin ca barbatul s-a imbolnavit in alta parte.
Viorel Cristian, fost locotenent colonel in armata, a ajuns la spitalul din Galati cu pancreatita. A fost operat pe 9 martie si, dupa doua saptamani, a fost externat pe picioarele lui. Acasa, insa, a inceput sa se simta din ce in ce mai rau: nu putea sa manance si avea dureri abdominale. Asa ca, dupa o luna, s-a reintors la Spitalul Clinic de Urgenta din Galati.
Aici medicii s-au ingrozit de starea lui. La cererea familiei, ofiterul a fost transferat la Bucuresti, la Spitalul Fundeni. Acolo medicii au identificat bacteria si le-au spus rudelor ca se intampla foarte des sa primeasca pacienti de la Galati infectati. In timp ce conducerea spitalului din Galati considera ca este vorba despre... un simplu deces, Directia de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor vor sa investigheze acest caz.
Cum s-a ajuns aici
Rudele pensionarului banuiau ca barbatul are o infectie puternica in corp, iar singurii care i-au confirmat prezenta bacteriei CLOSTRIDIUM DIFFICILE au fost medicii de la spitalele din Bucuresti.
"Doctorita de la Fundeni ne-a spus ca e luata de-aici. Probabil de la operatie. Si ne-a spus "Doamna, luati-l acasa acuma, pentru ca este o bacterie foarte periculoasa si imbolnaveste si pacientii ceilalti din salon", povesteste sotia victimei.
"Ne-au spus ca mereu vin pacienti de la Galati, de la Spitalul Judetean, cu bacteria aceasta la ei. Imediat ne-a dat afara din salon, a doua zi, si toti pacientii si a dezinfectat acolo", spune si fiul victimei.
Barbatul a fost mutat de la Institutul Fundeni la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes unde a murit pe 10 mai. In certificatul de deces scrie clar "enterocolita acuta cu Clostridium Difficile". Conducerea spitalului de la Galati refuza, insa, din start sa creada ca barbatul ar fi putut sa ia bacteria din sala de operatie sau de la Terapie Intensiva.
"Orice supozitie se analizeaza deci pe cale legala si calea legala este reprezentata de Colegiul Medicilor, atunci cand se intrunesc conditiile legale. Punct. Atat, nu am ce sa va spun altceva", se scuza dr Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati.
"Directia de Sanatate Publica se va autosesiza si va trimite o echipa de control pentru prelevarea de probe din sectoarele vulnerabile: bloc operator, terapie intensiva", spune dr Valentin Boldea, Directia de Sanatate Publica Galati.
In plus, reprezentantii Colegiului Medicilor asteapta sa primeasca o sesizare din partea familiei, pentru a porni propria ancheta.
"Daca am proceda si noi ca toti ceilalti, sa raportam orice infectie interioara, sa nu ne mai fie frica de asa-zisul SANEPID si sa luam masurile necesare de izolare, cred ca am avea mult mai putine incidente", atentioneaza si dr Aurel Nechita, Colegiul Medicilor Galati.
La Spitalul Clinic de Urgenta din Galati au mai fost incidente similare: un control al Directiei de Sanatate Publica, facut in urma cu o luna, a aratat probleme serioase cu igienizarea. Iar inspectorii au descoperit ca unele materiale de unica folosinta erau.. refolosite! In 2011, la acelasi spital, o infectie intraspitaliceasca a ucis doi pacienti.