Final de ancheta revoltator, dupa decesul unui barbat scapat pe scarile Spitalului Sibiu. Responsabilitatea, pasata familiei

Ultima actualizare: 24-03-2015 06:54

La trei ani de cand un barbat a murit in Spitalul Judetean din Sibiu, in urma unui lant de neglijente ale personalului medical, Colegiul Medicilor vine cu un final de ancheta revoltator.

Concret, niciun doctor nu se face vinovat pentru ce s-a intamplat, iar responsabilitatea decesului pacientului este pasata pe umerii familiei. In 2012, barbatul a fost scapat pe scari de un brancardier si, cu toate ca se lovise grav la cap, medicii l-au trimis acasa, fara sa-l examineze. Trei zile mai tarziu, bolnavul a murit din cauza unui cheag de sange pe creier.

Cei vinovati au primit sanctiuni minime din partea spitalului si a Colegiului Medicilor, iar dosarul, ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, bate pasul pe loc.

Doctorita care in loc sa aiba grija de bolnav, l-a trimis acasa, este urmarita penal pentru ucidere din culpa, dar isi face in continuare profesia fara nicio problema. Asta pentru ca procurorii nu au incheiat cercetarile, astfel incat dosarul sa ajunga macar in instanta si sa inceapa procesul.

Marcel Malanga, fiul victimei :"Nu i s-a facut nicio expertiza, un tomograf la cap, i-a dat drumul acasa. Dupa trei zile a decedat!"

In aprilie 2012, Ion Malanga, internat la oncologie, trebuia sa fie dus la radiologie. In loc sa-l mute cu un carucior, brancardierul l-a sustinut doar de brat. Pe niste trepte, nu l-a mai sprijinit, iar omul a cazut si s-a lovit grav la cap. Medicii doar l-au pansat si l-au trimis acasa.

Familia victimei si-a cautat dreptatea pe cai legale: la Colegiul Medicilor si la Parchet. Prima institutie a dat verdictul.

Radu Chicea, presedintele Colegiului Medicilor din Sibiu: "Medicul care a facut externarea, pentru faptul ca nu a examinat complet bolnavul si nu a realizat ca bolnavul are un traumatism cranio-cerebral complicat cu un hematom, a fost sanctionat cu vot de blam."

 

Adica o sanctiune prin care o colectivitate organizata isi arata dezaprobarea fata de o fapta nedemna a unui membru al ei...

In plus, medicii din Colegiu spun ca vinovati de decesul barbatului sunt apartinatorii, adica familia, pentru ca la vremea respectiva ar fi refuzat o interventie chirurgicala.

Radu Chicea, presedintele Colegiului Medicilor din Sibiu: "Dupa ce bolnavul a fost internat la neurochirurgie, pe parcursul internarii apartinatorii au refuzat interventia chirurgicala. Si in zilele urmatoare, nu stiu exact dupa cat timp, bolnavul a decedat."

Fiul victimei are o alta varianta.

Marcel Malanga, fiul victimei: "Nu am refuzat! Ni s-a spus ca nu il poate opera, ca era in coma. Si noi am zis: ramane la hotararea dumneavoastra."

Procurorii au inceput urmarirea penala pentru ucidere din culpa impotriva doctoritei care l-a trimis pe pacient acasa, fara sa-l examineze. Deocamdata nu s-a luat nicio masura penala impotriva ei, pentru ca, sustin anchetatorii, au de-a face cu o cauza complexa ce necesita multe expertize. Acestea cer timp, asa ca medicul in culpa profeseaza in continuare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO