"Mai bine o luati acasa. Maine o gasiti la morga". Reactia unor medici din Focsani, convinsi ca pacienta e pe moarte
Caz dramatic la Focsani unde familia unei bolnave de 87 de ani a fost convinsa de medici sa nu o lase pe batrana in spital, desi femeia abia mai respira.
"Mai bine o luati astazi acasa, decat sa veniti maine sa o gasiti la morga", le-au spus doctorii. Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania spune insa foarte clar ca "in caz de pericol de moarte iminent, medicul va ramane langa pacient atat timp cat este nevoie de ajutorul lui profesional" si ca "pacientul nevindecabil va fi tratat cu aceeasi grija ca si cel care are sanse de vindecare".
Imaginile surprind chinurile la care sunt supuse rudele unei bunici de 87 de ani. Femeia se simtea destul de rau si se asteptau sa fie internata la neurologie. Acolo surpriza: un control sumar si indicatii de la medici sa mearga acasa cu batrana, desi e in stare grava.
CAMERA ASCUNSA CU RUDELE PE HOL LA NEUROLOGIE :
- Doctorita a spus clar: e intr-o stare grava. Hotarati-va, o luati acasa sau nu? E in stare grava.
Prinse la mijloc, rudele batranei il suna pe fiul pacientei. Dar el nu accepta ideea ca mama lui sa fie trimisa acasa, in loc sa primeasca ingrijiri medicale.
- Doctorul a zis in felul urmator: e intr-o stare foarte grava, ori o lasati aici, ori o luati acasa. Deci, cum s-ar zice, nu mai e nicio sansa!
RUDELE VORBESC CU MEDICUL:
- Spuneti-mi ce vreti sa faceti! O tinem in pat sau o coboram la UPU si o luati acasa cu masina? Ca eu nu stau sa astept aici!
Convinse de medic, rudele care o insoteau de batrana decid sa o ia acasa. Pacienta e pusa pe o targa, transportata la Serviciul de Primiri Urgente si dusa intr-un salon unde este vazuta de o noua asistenta.
RUDELE DE VORBA CU O ASISTENTA:
- Eu l-am avut pe tatal meu si decat sa stai cu constiinta ca l-am luat acasa, l-am lasat aici. Asa am facut eu, acum dumneavoastra faceti ce vreti!
Ceea ce a facut aceasta asistenta ar fi trebuit sa faca toti medicii care au vazut-o pe batrana. Este scris negru pe alb, chiar in codul de deontologie medicala al Colegiului Medicilor din Romania: - In caz de pericol de moarte iminent, medicul va ramane langa pacient atat timp cat este nevoie de ajutorul lui profesional. Pacientul nevindecabil va fi tratat cu aceeasi grija si aceeasi atentie ca si cel care are sanse de vindecare.
Alina Cosma, purtator de cuvant Spitalul Judetean Focsani:
"Este corect ca medicul sa le prezinte variantele posibile, iar familia este cea care hotaraste asupra sortii acestora".
Plimbate de colo-colo, rudele decid in final sa o ia acasa pe batrana chiar daca femeia nu se simtea bine deloc, si familia platise analize de specialitate.
CAMERA ASCUNSA - DISCUTIE ASISTENTE:
- Ai numarat banii?
- Da banii incoace!
- Care bani?
- Cum sa nu dea, ma?
- Dar ce sa fac, ii bag in buzunar la doamna doctor?
Acum, bunica este ingrijita acasa de fiul ei.
Fiul batranei: "Platesti asigurari, platesti aia, dar le platesti degeaba... altceva ce sa mai zic".
La Spitalul Judetean de Urgenta Focsani s-au inregistrat si trei imbolnaviri cu bacteria clostridium difficile - care statistic provoaca moartea a 10 pacienti din 100 de cazuri.
Cei doi pacienti care s-au infectat aici in sectia de boli infectioase au luat bacteria, dupa ce au fost internati intr-un salon unde fusese tinut un alt pacient care avea si el aceasta bacterie. Cei de la DSP spun ca intre cele doua internari nu a fost facuta niciun fel de dezinfectie.
La spitalul din Focsani sunt tratati in fiecare an peste 30.000 de pacienti.