Concluzia anchetei de la "abatorul din Calarasi": pacientei i s-a oprit inima in operatie, fara ca medicul sa stie

Ultima actualizare: 21-03-2015 07:05

I s-a oprit inima pe masa de operatie, iar medicul anestezist nici nu si-a dat seama. Este concluzia tulburatoare a unei anchete declansate de Ministerului Sanatatii la Spitalul Judetean din Calarasi.

Acolo, o tanara a facut stop cardio-respirator in timpul operatiei de cezariana. Dincolo de nepriceperea si lipsa de experienta a rezidentei care a intrat in sala, nimeni nu vorbeste deschis despre nepasarea si neglijenta celor din conducerea institutiei.

Campania StirilorPROTV, ''Sanatate si respect '', continua in cu un nou episod care vorbeste despre erorile oribile din sistemul sanitar.

Un tanar este, la 27 de ani, si mama si tata. Gemenii Rares si Beatrice, acum in varsta de o luna si o saptamana, isi vor cunoaste mama doar din fotografii.

Povestea dureroasa a familiei Petcu a inceput in noaptea de 7 spre 8 februarie. Georgiana a intrat atunci in travaliu si a fost dusa la maternitatea Spitalului Judetean Calarasi. Nimeni nu si-a inchipuit ca asta a insemnat defapt condamnarea la moarte a tinerei mame.

"Dupa operatie, doctorul a iesit propriu zis cu manile in buzunar si ne-a spus ca el si-a facut treaba, ca is bine copii, acum a ramas anestezistul sa trezeasca mamica, dar ca el nu crede ca se mai trezeste. Nici cu animalele nu cred ca trebuie sa te comporti asa", a spus Mugurel Petcu.

Si asa s-a si intamplat. Georgiana nu s-a mai trezit. A intrat in coma si a rezistat pe aparate doua saptamani. Gravida fusese dusa in sala pentru cezariana si era obligatorie rahieanestezia. Din pacate pentru ea, de garda era o tanara rezidenta, cu doar 22 de anestezii la activ.

Lipsa ei de experienta nu poate fi incriminata. Nimeni nu se naste invatat. E foarte grav insa ca nu a asistat-o niciun coleg.

Iar ceea ce s-a intamplat apoi e de neiertat. Anestezista a incercat, fara succes, sa-i faca femeii rahianestezia. A intepat-o de sase ori in zona lombara.

Pentru ca a dat gres, a recurs la anestezia generala. Surse din spital spun ca totul s-a facut intr-o sala fara aparate de monitorizare a functiilor vitale, iar cand gravida a intrat in stop cardiorespirator, rezidenta nici n-a sesizat ca pacienta ii moare pe masa.

"Ii se zice abatorul din Calarasi", a spus o ruda.

A fost resuscitata ce-i drept si  transferata apoi la Spitalul Elias din Capitala. Cazul Georgianei deschide o noua pagina a acestui sistem bolnav:

Iar concluziile anchetei sunt clare: rezidenta de anul 4 NU avea voie sa faca anestezii bolnavilor decat sub supravegherea sefului de sectie. Din pacate, nu e prima data cand, in Romania, se recurge la astfel de improvizatii.

DISCUTIE cu asistenta sala nastere:

Reporter: Si cum a intrat in sala?

Asistenta: Dumneavostra nu stiti ca nu sunt medici.. era rezident, credeti ca singurul spital care-si foloseste rezidentii?

Acum, la o luna de la tragedie, trei anchete trebuie sa faca lumina in acest caz: a spitalului, a ministerului si a parchetului.

In tot acest timp, ancheta interna a spitalului a fost suspendata pana la finalizarea raportului medico-legal . Ginecologul si-a reluat activitatea, dar anestezistul n-a mai dat pe la spital.

Nepasarea este insa foarte mare, devreme ce nici pana acum spitalul nu a trimis fisa de observatie a pacientei catre IML. Chiar si ministrul Sanatatii isi declara neputinta.

"Am si eu foarte multe nedumeriri. Nici eu nu imi explic de ce era singur in garda si nu era supavegheat. Sunt erori de management foarte clare", a spus Nicolae Banicioiu.

Un astfel de raspuns o sa ii consoleze oare pe Rares si Beatrice? Cine o sa le explice copiilor ca au crescut doar cu tata din cauza unor "erori de management"? In timp ce gemenii intind acum manutele tremurande dupa oricine ar putea sa le tina loc de mama, vinovatii sunt liberi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO