„Statul vrea doctori mai mulți, dar pe bani mai puțini”. Medicii sunt din nou nemulțumiți de legea bugetului de stat
„Statul român vrea doctori mai mulți, dar pe bani mai puțini” - asta acuză membrii Colegiului Medicilor, după ce Casa de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere un proiect prin care valoarea decontată a consultațiilor ar scădea cu aproape o treime.
Vorbim despre medicii de familie și specialiștii din cabinete și clinici private. Cele mai mari tăieri de fonduri sunt propuse însă pentru serviciile de psihiatrie, psihoterapie și stomatologie, unde, pentru majoritatea pacienților, prețurile „la liber” sunt prohibitive.
Legea bugetului de stat alocă în acest an fonduri de 44,5 miliarde de lei pentru servicii medicale. Ar ajunge - au constatat contabilii - doar cu tăieri substanțiale.
Așa că au redus valoarea decontată de casă pentru o consultație, ceea ce ar putea face nerentabilă pentru doctori colaborarea cu sistemul de stat.
Cine va suporta noile modificări
Afectați ar fi toți pacienții cronici care au nevoie periodic, ori la trei luni, de evaluări în cabinete și policlinici. Vorbim de suferinzii de cancer, inimă, boli interne, diabet și altele, care nu plătesc în prezent consultațiile pe baza adeverinței de la angajator, ori a cuponului de pensie.
Corina Chiriță, medic endocrinolog: „Vom fi obligați fie să mergem în multinaționale, unde vom vedea doar pacienți cu abonament, sau să-i trimitem în spital, ceea ce va duce la o încărcare foarte mare a spitalelor”.
Proiectul de scădere a finanțării îi vizează și pe cei peste 3.000 de stomatologi în contract cu Casa. Aproape toți lucrează în mediul rural.
Smărăndiță Păcuraru, vicepreședintele Colegiului Stomatologic: „Aș mai putea să pun două proteze pe lună”.
Scăderea cheltuielilor
Casa de Asigurări de Sănătate s-a angajat să scadă cheltuielile, așa că propune scăderea valorii decontate pentru o ședință de psihoterapie de la 135 la 90 de lei. Ar însemna o scădere cu 30% a psihologilor.
Aceștia spun că e a doua măsură în defavoarea lor, după ce în iulie durata minimă a unei ședințe a fost fixată la 50 de minute. Pentru că majoritatea lucrau câte o jumătate de oră, numărul programărilor pe zi a scăzut. O parte dintre terapeuți și-au reziliat contractul cu Casa.
Gabriela Bondoc, medic psihiatru: „Cel care va pierde vă fi pacientul. Pentru că dacă nu va avea bani nu va putea să primească tratament. Oameni cu tentative de suicid, cu autovătămări, care au stat ani de zile în nebunie”.
Cei care nu pot plăti la liber 300-400 de lei o ședință „la liber” vor ajunge, în cel mai fericit caz, la internări prelungite în spital. Așa s-a întâmplat cu Doina, înainte să înceapă o terapie complexă cu consultații la psiholog și psihiatru, de 4-5 ori pe săptămână, care îi țin sub control suferința.
Doina Stăvărescu, pacient: „Decontarea aceasta înseamnă în primul rând că trăiesc. Nouă ani de zile de când sunt bolnavă doar am supraviețuit. Trăiesc din pensia de invaliditate și tratamentul depășește cu mult pensia”.
În paralel cu scăderea valorii decontate, Casa de Asigurări a anunțat că începe controale în cabinete, ca să-i prindă pe cei care fac decontări fictive.
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor: „Vine echipa de control ca să vadă dacă ești la program, dar dacă tot a venit, hai să stăm vreo 5-6 ore să te controlăm. Este o lipsă de respect pentru pacienții ăștia, pentru că echipa de la CASMB i-a trimis acasă”.
Reprezentanții medicilor anunță că ultima soluție, în cazul aplicării proiectului, ar fi să pună lacătul pe ușa cabinetelor.