Legatura dintre intoleranta la gluten si infertilitate. Ce e de facut cand copilul nu apare nici dupa un an de incercari
Intoleranta la gluten poate fi o cauza a infertilitatii. Si infectiile genitale netratate pot juca un rol decisiv in intarzierea aparitiei unei sarcini. Ce atuuri aveti la indemana pentru a eviat astfel de situatii?
Infertilitatea sau avorturile spontane pot fi consecinta unei boli slab diagnosticate: Celiachia sau intoleranta la gluten. Daca aveti in familie vreo ruda diagnosticata cu acesta afectiune, faceti-va teste inainte de o sarcina. Celiachia se mosteneste.
1% din populatia planetei sufera de intoleranta la gluten. Proteina din grau intalnita si in secara, orz si ovaz si care de altfel este un nutrient extrem de valoros.
Afectiunea se numeste celiachie. Expunerea la gluten face ca intestinul subtire sa se inflameze, apoi sa se micsoreze. Apar durerile abdominale si oboseala. Organismul nu mai absoarbe nutrienti din alte alimente, iar malnutritia duce la reactii grave in lant.
Dr. Cristina Ailenei, medic genetica: "Infertilitate, avorturi spontane frecvente, pubertate intarziata, scadere ponderala sunt consecinta malabsorbtiei."
Boala poate fi diagnosticata prin testare genetica, din sange. Se poate mosteni daca aveti rude de gradul intai suferinde. Afectiunea este luata in calcul si de catre specialistii in infertilitate.
Ca tot am vorbit de infertilitate: puteti impiedicati boala cu mult timp inainte de a va gandi la un copil. Viata apare in trompele uterine. Acestea trebuie mentinute in stare perfecta.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: "Orice intrerupere de sarcina poate duce la un reflux de sange pe trompe care sa duca la obstruarea lor, o infectie genitala cu ureaplasma, micoplasma si chlamydia poate sa duca la o secretie de lichid la nivel tubar. Impiedica formarea oului la nivel lor."
Cele mai multe infectii vaginale nu dau simptome, de aceea la varsta tanara anual aveti nevoie de un examen bacteriologic al secretiilor. Sta in puterea fiecarei femei sa faca asta. Atunci cand va doriti o sarcina, iar aceasta intarzie sa apara:
Dr. Andreas Vytoulkas, medic specialist infertilitate: "Nu trebuie cineva sa isi bata capul ce trebuie sa faca. Regula spune clar - am un an contact neprotejat si nu am sarcina, merg la doctor, medic specialist de infertilitate. Atat, restul e treaba medicului sa dea un diagnostic corect si complet. Am vazut pana acum peste 10.000 de cupluri si nu cred ca vreodata am avut vreun caz de infertilitate similar."
Cazurile nu seamana, desi viata urmeaza aceleasi reguli.
Sursa: Pro TV
Etichete: grau, gravida, infectari, infertilitate, sarcina, intoleranta, csid, gluten,
Dată publicare:
03-03-2017 09:33