Vlad Voiculescu acuză măsluirea cifrelor pandemiei înainte de alegeri, într-un schimb de replici cu ministrul Muncii

Dată publicare: 24-03-2021 12:04
Dată actualizare: 24-03-2021 13:13


Vlad Voiculescu

Deputatul PNL Violeta Alexandru şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au avut un schimb de replici pe Facebook cu privire la statisticile oficiale referitoare la numărul de îmbolnăviri cu COVID-19.

Violeta Alexandru a reproşat faptul că afirmaţiile publice despre neîncrederea în cifre sporesc îngrijorarea, în timp ce Voiculescu a replicat că "felul inovativ" în care a fost calculată rata de infectare înainte de alegeri i-a ridicat câteva semne de întrebare.

UPDATE ora 12.40. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, pe Facebook, că va propune înfiinţarea în Parlament a unei comisii de anchetă privitoare la „măsluirea cu premeditare a datelor pandemiei de către Guvernul Orban”.

„Măsluirea cu premeditare a datelor pandemiei de către Guvernul Orban este un atentat la sănătatea românilor şi la siguranţa statului! Răfuiala din Guvern dintre USR şi PNL scoate la lumină ceea ce PSD spunea de multă vreme: că datele pandemiei sunt falsificate în funcţie de interesele lor electorale, de cât de abrupt scădeau în sondaje! Cu premeditare, în deplină cunoştinţă de cauză! Pe baza acestor date măsluite, s-au luat decizii cu impact direct asupra sănătăţii publice! Pe baza lor s-au restrâns drepturi şi libertăţi cetăţeneşti! S-au închis şcoli timp de un an de zile! Localităţi întregi au fost carantinate! Afaceri ridicate cu greu au fost distruse! Pe minciunile lor”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că aceste fapte sunt prea grave „ca să mai poată fi ascunse sub preş”.

„Voi cere înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă în Parlament, care să scoată la lumină toată golănia liberală! Şi mă aştept ca transparenţii de la USR să susţină acest demers! Românii trebuie să ştie cine sunt vinovaţii pentru suferinţele îndurate, iar cei vinovaţi să răspundă conform legii”, a afirmat acesta.

Anunțul a fost făcut și de prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, în plenul Camerei Deputaților.

---

Iniţial, Violeta Alexandru a afirmat că este o "tensiune" în Bucureşti după creşterea numărului de cazuri de COVID şi a subliniat că în acest context "contează mult câtă credibilitate are persoana care face declaraţii şi, bineînţeles, ce declară".

"Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experienţa lor. Afirmaţii oficiale/ politice gen 'nu am încredere în cifre, cifrele sunt altele', 's-ar putea să evolueze lucrurile aşa sau invers' (fără să se indice argumentele), 'eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot' nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraş atât de îngrijorat este un oraş căruia îi scade randamentul. Spun asta pentru că răspund zilnic la telefon/ mesaje, mai ales oamenilor fără funcţii, oameni care nu au de ce să se ferească, ei îmi spun exact ceea ce simt", a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Ministrul Sănătăţii a explicat, într-un comentariu la postare, de ce felul în care a fost calculată incidenţa cazurilor de COVID-19 înainte de alegeri i-a ridicat "câteva semne de întrebare" şi a vorbit despre "inovaţiile" folosite.

"Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere şi vom reuşi doar dacă spunem mereu adevărul. Felul 'inovativ' în care a fost calculată incidenta înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare: 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicăieri în Europa nu s-a mai procedat aşa; 2) din calculul incidenţei la 14 zile au fost 'pierdute' vreo două zile. Astea sunt 'artificiile' de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere şi mai mult decât atât. Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situaţii de genul asta. Altfel, ne furăm singuri căciula minţindu-ne frumos. Bănuiesc că nu ştiai despre 'inovaţiile' de mai sus. Asta poate îţi lămureşte de ce am spus zilele trecute că 'cifrele sunt altele'", a replicat Voiculescu.

Deputatul PNL i-a reproşat din nou faptul că este ministru al Sănătăţii şi că afirmaţiile sale publice "sunt încărcate de o altă responsabilitate".

"Vlad Voiculescu, Vlad, tu fiind ministru acum, declaraţiile/ comentariile publice sunt încărcate de o altă responsabilitate. Dacă sunt dovezi în acest sens, părerea mea este că alta trebuie să fie abordarea ta din poziţia de ministru. Recunosc că eu sunt axată mai mult pe măsuri atunci când, după verificare, consider că am o problemă", a răspuns Violeta Alexandru.

Citește și:

Autoritățile se contrazic privind rata de infectare în București. Capitala se află în pragul carantinei

Cum se calculează indicele de incidenţă la 14 zile. Explicaţia GCS

Eroare la calculul incidenței cazurilor de COVID-19 în Ilfov. Anunțul făcut de DSP

Se schimbă formula de calcul pentru incidența cazurilor de Covid-19. Vor fi incluse și focarele

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO