Autoritățile se contrazic privind rata de infectare în București. Capitala se află în pragul carantinei
În vreme ce numărul de îmbolnăviri pare fără frână, autoritățile se contrazic și raportează diferit rata infectărilor. Adică acel indicator vital, în funcție de care se decide închiderea școlilor, de exemplu, sau impunerea carantinei.
Marți, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că Bucureștiul a trecut, în premieră, de 3 îmbolnăviri de Covid la mia de locuitori, ceea ce, teoretic, înseamnă trecerea la scenariul roșu.
Doar că a luat în calcul un număr de locuitori diferit, față de cifra folosită de Guvern, care a stabilit că rata de infectare este de doar 2,69.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Așa că, deocamdată, școlile primesc elevi și nici nu se limitează deplasările. Dincolo de aceste bâlbe, boala se extinde în mare viteză și nu suntem departe de măsuri extreme.
De la 3 îmbolnăviri în sus se poate lua decizia ca Bucureștiul să intre în carantină pe zone.
Asta ar însemna impunerea unor măsuri stricte, precum închiderea școlilor și trecerea lor în online, închiderea sălilor de sport și a centrelor comerciale, obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise ori limitarea deplasărilor în anumite zone.
Potrivit unui raport publicat marți de Institutul Național de Sănătate Publică, în București rata îmbolnăvirilor cu Covid-19 a ajuns deja la 3,1 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că, teoretic, autoritățile pot trece la scenariul roșu, adică la carantină.
Acest calcul al INSP arată incidența cumulată în ultimele 14 zile, în funcție de populația rezidentă, adică cea care trăiește efectiv în Capitală.
Se vorbește despre închiderea tuturor școlilor din București
Cifra este stabilită pe baza ultimului recensământ și este actualizată la șase luni, în funcție de nașteri și de decese.
Ulterior, Guvernul a venit cu propriile calcule. Raportul zilnic al Grupului de Comunicare Strategică arată că, în funcție de populația cu domiciliul declarat în Capitală, incidența îmbolnăvirilor este de 2,69. Sunt luați în calcul toți cei care au buletine de București.
Din cauza numărului mare de îmbolnăviri de la nivelul Capitalei, autoritățile vorbesc deschis despre închiderea tuturor școlilor din București.
La ședința specială de la Prefectura Capitalei, convocată de ministrul Educației, la care au participat și toți inspectorii școlari de sectoare, dar și reprezentanți ai DSP, s-a propus că la 3 zile consecutive cu o rată a incidenței cazurilor mai mare de 3 în București să se închidă toate unitățile de învățământ, de stat ori private, dar și școlile, creșele și programele afterschool.
Monica Anisie, ministrul Educației: ”Noi am luat în calcul toate variantele posibile în așa fel încât să nu fie puși în pericol elevii și profesorii. Nu s-a trecut peste pragul de 3 prin urmare noi la momentul acesta am avut numai o ședință de lucru în așa fel încât să fim pregătiți”.
Prefectul Capitalei a anunțat însă că școlile nu vor trece deocamdată în scenariul roșu.
Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei: ”Deci, Institutul Național de Statistică a comunicat o cifră din eroare, am rectificat, rata pe ziua de astăzi este de 2,69. După ce rata asta va depăși 3 vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aștepta la 3,4, ceva de genul acesta, ținând cont și de populație”.
La nivelul întregii țări, 654 de școli s-au închis din cauza îmbolnăvirilor, 137 doar de luni până marți.
Alte 5.233 de școli funcționează conform scenariului galben.
Potrivit datelor de la Institutul de Sănătate Publică, Capitala și 8 județe au trecut deja de pragul de 2 îmbolnăviri la mia de locuitori, iar epidemia este în continuă creștere în aproape toate zonele țării.
Tocmai de aceea, premierul Ludovic Orban i-a chemat, de urgență, la Guvern, pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și pe ministrul Internelor, Marcel Vela.
Numărul total al infectărilor cu SARS COV 2 a trecut deja de 160.000, dintre care 3.109 sunt cazuri noi, raportate marți.
Rata de infectare conform Institutului de Sănătate Publică
Municipiul București
- după populația rezidentă: 3,11 cazuri Covid la 1.000 de locuitori
Populația rezidentă la 1 ian. 2020: 1.832.883
Rata de infectare conform Grupului de Comunicare Strategică
Municipiul București
- după populația cu domiciliu: 2,69 la mia de locuitori
sursa: GCS, INS
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, coronavirus, carantina, rata,
Dată publicare:
13-10-2020 17:46