CEO-ul Pfizer: "Mă îndoiesc că suntem complet neprotejați în fața tulpinii Omicron"

Ultima actualizare: 30-11-2021 20:10

Noua variantă Omicron a coronavirusului, identificată inițial în Africa de Sud, a fost confirmată deja în alte 18 țări de pe toate continentele.

Olanda a anunțat, marți, că a avut două cazuri înaintea celor confirmate vineri în rândul unor pasageri întorși de la Iohannesburg. Iar Portugalia, suspectează transmiterea locală a noii tulpini.

La asta se adaugă prognoze pesimiste despre rezistența la vaccinuri și la actualele tratamente cu anticorpi monoclonali. Cei mai mulți cercetători recomandă totuși răbdare. Peste cel puțin două săptămâni o să primim răspunsul.

Unul dintre cele mai îngrijorătoare semnale a venit chiar din partea celui care conduce compania Moderna, producătoarea vaccinului anti-COVID cu același nume.

Și producătorul american Regeneron a anunțat, marți, că tratamentul său anti-COVID cu anticorpi ar putea fi mai puțin eficient împotriva noului virus mutant. Potrivit companiei farmaceutice, din cauza numărului record de mutații, "este posibil să existe o activitate de neutralizare redusă din partea imunității induse de cocktailul de anticorpi monoclonali".

Avertismentele au picat ca un trăznet pe întreg Globul, intrat deja în alertă imediat după identificarea noii variante în acest laborator din Durban, Africa de Sud. Pe de altă parte, cei care au produs vaccinul Pfizer/Biontech sunt mai optimiști.

Albert Bourla, CEO Pfizer: "Mă îndoiesc că vom constata că suntem complet neprotejați în fața tulpinii Omicron. Important este că avem deja secvențierea viruslui și de aici pornește totul".

La rândul lor, specialiștii din Africa de Sud spun că nu este cazul să intrăm în panică.

Dr. Angelique Coetzee: ''Nu par să fie probleme respiratorii. Principalul simptom este oboseala accentuată, inclusiv la tineri. Testați-vă imediat, dacă aveți o stare de oboseală extremă, o stare de slăbiciune, o senzație că ceva nu e în regula cu voi, o vagă usturime în gât. Nu e o durere serioasă în gât, doar un ușor disconfort. Și un soi de tuse seacă, mai degrabă ca și cum v-ar fi iritat gâtul. Cam astea sunt simptomele pacienților noștri".

Salim Abdool Karim, epidemiolog la Universitatea din KwaZulu-Natal și consilier guvernamental: ''Datele de până acum sunt preliminare. Nu putem vorbi categoric despre o contagiozitate mai mare. E adevărat că în Africa de Sud a crescut mult numărul de infectări, dar plecând de la o bază foarte scăzută. Asta se explică și prin faptul că, de când am aflat de noua variantă, am intensificat substanțial testarea și monitorizarea".

Dar ce știm sigur până acest moment? Omicron a suferit cel puțin 32 de mutații ale proteinei spike, adică exact acel receptor cu ajutorul căruia pătrunde în celula umană. Tocmai de aceea, specialiștii se tem că aceste mutații vor face că virusul să păcălească sistemul nostru imunitar care nu îl vă mai recunoaște. De asemenea, protecția oferită de vaccin sau răspunsul unui tratament cu anticorpi monoclonali ar putea să fie spulberate acum de noua variantă mutantă pentru că vaccinul și tratamentul erau făcute să recunoască exact această proteină spike a virusului. Și pentru că nu o vor mai face, vor permite virusului să se replice nestingherit.

Vaccinați erau, de altfel, și cei 13 portughezi confirmați că purtători ai noii variante. Mai mult, experții portughezi suspectează că ar fi vorba de transmitere comunitară, așadar primele infectări locale, în afara Africii. Cei infectați sunt toți membri ai unui club de fotbal din Lisabona. Doar unul a călătorit însă recent în Africa de Sud.

Graça Freitas, directorul general al Sănătății în Portugalia: ''Testăm toate persoanele lor de contact: i-am testat imediat și repetam după 5 și 10 zile, pentru că vrem neapărat să rupem lanțul de contagiune".

Încurajator este totuși că atât compania Pfizer, cât și compania Moderna anunță că lucrează deja la o versiune adaptată a serului pentru tulpina Omicron, în caz că va fi nevoie.

Albert Bourla, CEO Pfizer: ''Am făcut-o de două ori până acum. Am realizat deja un vaccin adaptat tulpinei Beta. Dar nu l-am folosit niciodată pentru că ne-au protejat foarte bine vaccinurile existente, la fel am făcut și în cazul Delta. Dar nu l-am folosit niciodată din același motiv. Deci, facem același lucru cu Omicron, chiar acum. Dacă într-adevăr vom avea nevoie de un vaccin, să știm că nu am pierdut timpul".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO