România, lovită de valul trei al pandemiei de Covid-19. La ATI nu mai sunt locuri
Valul al treilea al pandemiei provoacă mare îngrijorare din cauza vitezei cu care se înmulțesc noile infectări.
Virusul se transmite rapid, astfel că medicii din aproape toate spitalele din țară anunță că nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru pacienții cu Sars-Cov-2.
În prezent, în București nu mai există niciun loc liber la Terapie Intensivă (ATI), iar în țară mai sunt doar 38 de paturi libere.
Se întocmesc liste de așteptare pentru un loc la ATI! Atât de gravă este situația.
Specialiștii atrag atenția că virusul suferă mutații, iar în spital ajung cu forme grave pacienți tot mai tineri. 82 de bolnavi de Covid au pierdut lupta în ultimele 24 de ore.
La spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, salvările aşteptau, luni, la coadă zeci de minute, pentru a preda pacienţii.
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Situaţia la zi este alarmantă, în sensul în care este o creştere a numărului de cazuri pozitive. Dar ceea ce alarmează cel mai mult este creşterea numărului de cazuri de penumonie moderate şi severe, mai ales care necesită monitorizare în terapie intensivă”.
Autorităţile au luat legătura cu managerii spitalelor non-covid în încercarea de a face rost de locuri.
Din cauza numărului mare de infectări, încep să se închidă localităţile din jurul Capitalei. Bragadiru intră în carantină.
Persoanele care nu locuiesc în Bragadiru pot trece prin localitate, însă nu au voie să oprească. În schimb, cei care locuiesc acolo trebuie să le prezinte poliţiştilor declaraţia pe proprie răspundere, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de la angajator. În plus, pietonii nu au voie să circule pe stradă în grupuri mai mari de șase persoane care nu fac parte din aceeaşi familie.
Şi Capitala ar putea să intre în carantină.
Raed Arafat, șef DSU: „Dacă mă întrebaţi, e posobil să se carantineze. Noi nu dorim să se întâmple acest lucru. Sper să nu ajungem acolo, dar acest lucru depinde de noi toţi. Dar aici depinde de noi toţi”.
Se răspândesc tot mai agresiv noile tulpini: britanică, africană şi braziliană. Luni au fost confirmate 385 de cazuri. Nici în Timişoara nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă.
Dr. Virgil Musta, medic specialist Boli Infecţioase: „Există o contagiozitate a virusului, posibil să fie şi o patogenitate mai mare, pentru că avem pacienţi care la evaluare au fost forme uşoare de boală cu afectare de 50 la sută sau chiar fără afectare şi revin în spital după 4, 5 zile cu 40, 50, chiar 70 la sută afectare pulmonară. Ceea ce înseamnă că este o evoluţie rapidă într-un sindrom inflamator pe care până acum nu l-am remarcat”.
Şi la Cluj, Craiova şi Botoşani, situaţia e critică.
Tasnadi Istvan Szilard, prefectul de Cluj: „Toate paturile, în momentul de faţă, sunt ocupate. În general, persoanele care ajung să fie internate ajung deja cu o simptomatologie gravă, din ceea ce deduc eu oamenii stau cu speranţa că poate îşi revin”.
Cristina Geormăneanu, director medical la SCJU Craiova: „În aşteptare, nouă pacienti în acest moment. Sunt pacienţi internaţi în clinica de terapie intensivă a spitalului nostru care aşteaptă, în acest moment, eliberarea unui loc”.
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Este o situaţie gravă care ne alertează pe toţi şi ne invită la precauţii. Rugămintea e să avem cu toţii grijă, pentru că depinde de fiecare dintre noi încotro o va lua această perioadă”.
De mai bine de un an ştim regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a ne feri de virus. Din păcate, datele arată că nu le mai luăm prea mult în seamă. Vaccinul, distanţarea socială, masca şi dezinfectarea mâinilor sunt principalele arme. Suntem în valul trei, zeci de oameni mor în fiecare zi. Dacă nu vrem să intrăm în carantină şi să pierdem oameni dragi trebuie să respectăm regulile.