Rafila: Împărţirea spitalelor în Covid şi non-Covid nu mai e de actualitate

Dată publicare: 15-03-2021 10:11
Dată actualizare: 15-03-2021 10:14


Rafila

Profesorul Alexandru Rafila avertizează că împărţirea spitalelor în Covid şi non-Covid nu mai este de actualitate, pentru că ne apropiem de 1.300 de oameni internaţi la ATI şi nu mai există multe locuri disponibile.

La Institutul Matei Balş sunt 120 de paturi în minus, pentru că pavilionul care a ars este gol, subliniază medicul. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovam afirmă că luni va fi gata Ordinul care prevede spitale în plus, cu circuite mixte, conform News.ro.

Profesorul Alexandru Rafila a explicat de ce autorităţile care gestionează pandemia trebuie să pună în aplicare o strategie existentă deja în toată Europa. În opinia sa, împărţirea spitalelor în Covid şi non-Covid nu mai este acum necesară.

"Planul B este planul pe care îl aplică toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin noi, respectiv ceea ce discutăm de luni de zile, regândirea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii Covid, încât să existe zone dedicate pentru aceşti pacienţi în majoritatea spitalelor, şi trebuie rezolvat şi cu accesul pacienţilor care au şi alte patologii, la servicii medicale. Această împărţire în spitale Covid şi non-Covid care a fost potrivită în primele luni ale pandemiei, când eram mai puţin pregătiţi, mai puţin adaptaţi situaţiei şi personalul medical, evident, nevaccinat nu mai este de actualitate.Trebuie rapid organizat acest lucru, discutăm de câteva luni despre această situaţie. Cred că mai este o soluţie care ar trebui implementată, la nivelul fiecărui judeţ, toate spitalele care tratează sau vor trata pacienţi infectaţi Covid să fie coordonate de un centru judeţean încât aglomerarea unui spital cu pacienţi infectaţi să nu se producă", a declarat prof. Alexandru Rafila.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO