Vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2023-2024: momentul ideal din an când e bine să-l faci. Primele doze sunt în farmacii

vaccin antigripal
Shutterstock

Când este bine să îți faci vaccinul antigripal pentru sezonul rece. Dcă te-ai hotărât să te vaccinezi, medicii au făcut câteva recomandări pe care este bine să le respecți.  

Vaccinul antigripal vine la timp pentru sezonul rece, când virozele, gripele și răcelile își fac apariția rapid și se răspândesc major.

Primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2023-2024 au ajuns în farmacii

Primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2023-2024 au ajuns în farmaciile din România. 

Vaccinul gripal tetravalent Viatris este parte din Programul Național de Vaccinare și conține tulpinile gripale alese de OMS pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-2024.

Vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024

Momentul recomandat pentru vaccinarea antigripală nu s-a schimbat. Septembrie și octombrie sunt cele mai bune perioade de vaccinare pentru majoritatea oamenilor. Vaccinarea antigripală în lunile iulie și august nu este recomandată pentru majoritatea persoanelor, dar există câteva considerații privind vaccinarea în iulie și august pentru anumite grupuri de persoane:

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Pentru adulți (în special pentru cei cu vârsta de 65 de ani și mai în vârstă) și pentru persoanele însărcinate în primul și al doilea trimestru, vaccinarea în iulie și august trebuie evitată, cu excepția cazului în care nu va fi posibilă vaccinarea în septembrie sau octombrie.

Persoanele însărcinate care se află în al treilea trimestru pot face vaccinul antigripal în iulie sau august pentru a se asigura că bebelușii lor sunt protejați de gripă după naștere, când sunt prea mici pentru a fi vaccinați.

Copiii care au nevoie de două doze de vaccin antigripal trebuie să primească prima doză de vaccin imediat ce vaccinul devine disponibil. A doua doză trebuie administrată la cel puțin patru săptămâni după prima.

Vaccinarea este recomandată atât timp cât virusurile gripale reprezintă o amenințare. În unele sezoane, acest lucru poate fi până în mai sau iunie.

OMS a anunțat compoziția vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în Emisfera Nordică.

Tulpinile care vor intra în vaccinuile gripale tetravalente pentru sezonul următor ar trebui să conțină:

·     A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;

·     A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;

·     B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;

·     B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

În ce privește procesul de fabricație al vaccinurilor gripale, cea mai comună metodă folosit de peste 70 de ani este cea bazată pe cultivarea de ouă de găină fertilizate. Aceste vaccinuri sunt cele mai comune, iar eficacitatea și siguranța lor sunt susținute și dovedite de studii clinice și practice.

„Vaccinul nostru gripal s-a dovedit a fi eficient în prevenirea gripei, având un profil bine cunoscut de siguranță și tolerabilitate, așa cum confirmă ultimele 10 sezoane gripale consecutive din România, în care acesta a fost cel mai utilizat vaccin gripal prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății.

În cadrul angajamentului nostru de a contribui la protecția împotriva gripei sezoniere, am început deja procesul de producție pentru a furniza vaccinul nostru înaintea următorului sezon gripal. Salutăm obiectivul Ministerului Sănătății de creștere a ratei de vaccinare la care putem contribui substanțial, având un raport cost-eficiență favorabil.

Astfel, vaccinul gripal Viatris este vaccinul pe care se poate baza întreaga familie, începând cu vârsta de 6 luni până la vârstnicii de peste 65 de ani, contribuind la extinderea viabilă și sustenabilă a imunizării gripale în țara noastră”, a declarat Dana Duma Inczeffi, Country Manager al Viatris România, potrivit 360medical.ro.

Cum funcționează vaccinul antigripal

În fiecare an, se recomandă ca toate persoanele cu vârsta de peste 6 luni să se vaccineze împotriva gripei. Este cel mai bun mod de a te proteja împotriva gripei - ajutând la prevenirea bolilor grave, a spitalizărilor și chiar a decesului.

Vaccinul funcționează prin introducerea în corp a unei mici proteine din virus. Acest lucru face ca organismul să producă anticorpi pentru a lupta împotriva bolii și creează un anumit grad de imunitate în cazul în care te confrunți mai târziu cu virusul real.

Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca vaccinul să fie cel mai eficient, motiv pentru care se recomandă vaccinarea toamna, înainte de începerea sezonului de gripă.

În general, un vaccin poate fi făcut dintr-un virus inactivat - ceea ce înseamnă că particulele au fost crescute într-o cultură și și-au pierdut capacitatea de a provoca boli.

De asemenea, vaccinul poate fi făcut dintr-un virus recombinant - ceea ce înseamnă că a fost creat sintetic și nu se poate reproduce și nu poate provoca boli.

O a treia opțiune este virusul viu (dar slăbit). Toate opțiunile funcționează la fel de bine, dar virusul viu nu este recomandat persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, femeilor însărcinate sau celor cu anumite alte afecțiuni medicale.

Când începe perioada răcelilor de sezon

Infecțiile virale care cauzează răceala sau gripa comună pot varia de la o pacoste la o amenințare gravă pentru sănătate, potrivit portalului Uniunii Europene cu informații despre vaccinare.

Răcelile comune sunt principalul motiv pentru care copiii lipsesc de la școală și adulții lipsesc de la serviciu".

Deși majoritatea cazurilor de răceală și gripă comună tind să dispară de la sine, în fiecare an, gripa ucide aproximativ între 290.000 și 650.000 de persoane la nivel mondial.

Gripa poate apărea în orice moment al anului, dar majoritatea cazurilor urmează un tipar sezonier relativ previzibil.

Primele semne de activitate gripală încep, de obicei, în jurul lunii octombrie și ating punctul culminant în plină iarnă. Cu toate acestea, în unii ani, focarele de gripă se pot menține și pot dura până în luna mai.

Anul trecut a scăzut numărul de cazuri de gripă și decese provocate de gripă. INSP a anunțat că în numărul total de decese din sezonul gripal 2022-2023 a ajuns la 81.

În sezonul trecut au există confirmat 2.933 de cazuri de gripă. Vorbim despre începutul sezonului până la 26 februarie 2023.

Există mai multe teorii pentru care sezonul de gripă coincide cu sezonul rece, de la faptul că frigul afectează modul în care se comportă virușii și modul în care sistemul nostru imunitar face față infecțiilor până la faptul că petrecem mai mult timp în locuri aglomerate și ne expunem mai puțin la lumina soarelui.

Virușii răcelii comune și ai gripei încearcă să pătrundă în corpul nostru prin nasul nostru. Cu toate acestea, mucoasa noastră nazală are mecanisme de apărare sofisticate împotriva acestor intruși microbieni.

Nasul nostru secretă în mod constant mucus. Virușii rămân prinși în secreția lipicioasă, care este mișcată perpetuu de firele de păr minuscule numite cili care ne căptușesc pasajele nazale. Înghițim totul, iar acizii din stomacul nostru neutralizează microbii.

Cu toate acestea, aerul rece răcește pasajul nazal și încetinește eliminarea mucusului.

Odată ce un virus a pătruns în acest mecanism de apărare, sistemul imunitar preia controlul pentru a lupta împotriva intrusului. Fagocitele, care sunt celule imunitare specializate, înghit și digeră virușii. Cu toate acestea, cercetătorii au legat, de asemenea, aerul rece de o scădere a acestei activități.

Rinovirusurile preferă, de fapt, temperaturile reci.

Răceală versus gripă

În primul rând, trebuie să facem o distincție între răceala comună și gripă, deoarece virușii care le provoacă nu se comportă neapărat în același mod.

De cele mai multe ori, răceala obișnuită se manifestă printr-o trilogie de simptome: durere în gât, nas înfundat, tuse și strănut. Există mai mult de 200 de virusuri care pot provoca răceala comună, dar coronavirusurileSursa sigură și rinovirusurile sunt de departe cei mai comuni vinovați, scrie medicalnewstoday.

Există patru coronavirusuri umane care sunt responsabile pentru între 10% și 30% de răceli la adulți.

Acestea fac parte din aceeași familie de virusuri ca și SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19. Cu toate acestea, în cea mai mare parte provoacă doar boli ușoare.

Interesant este că aproximativ un sfert dintre persoanele care au o infecție cu un virus al răcelii comune nu prezintă niciun simptom.

Gripa se dezvoltă din cauza virusului, din care există trei tipuri diferite: gripa A, gripa B și gripa C.

Răceala obișnuită și gripa au multe simptome comune, dar o infecție cu virusul gripal tinde să se manifeste, de asemenea, cu o temperatură ridicată, dureri de corp și transpirații reci sau frisoane. Aceasta poate fi o modalitate bună de a le deosebi pe cele două.

Ca și în cazul răcelii comune, un număr semnificativ de persoane care au o infecție gripală nu prezintă niciun simptom.

Cel mai bine este să te protejezi de răceală și gripă, aplicând recomandările specialiștilor și medicilor. Află de la medicul de familie când este disponibil vaccinul antigripal și programează-te pentru a face vaccinul în perioada recomandată.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei
Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei

Majoritatea produselor din comerț conțin aditivi alimentari, în special cele ambalate, de la cerealele pentru micul dejun, până la dulciuri, produse de panificație și mâncare conservată sau gata de consum.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

”Super-leguma” care te-ar putea ajuta să ai o viață mai lungă. Patru rețete în care o poți folosi
”Super-leguma” care te-ar putea ajuta să ai o viață mai lungă. Patru rețete în care o poți folosi

Un expert în longevitate spune că există un ingredient secret pentru o viață mai lungă – o super-legumă care nu lipsește din alimentația persoanelor longevive.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.