Un vaccin pentru combaterea noului coronavirus ar putea fi gata abia în 2021

vaccin
Getty

Un vaccin pentru combaterea noului coronavirus ar putea fi aprobat în aproximativ un an, într-un scenariu „optimist”, a anunțat joi o agenție care aprobă medicamentele pentru Uniunea Europeană.

Pe măsură ce lumea se grăbește să găsească un vaccin, Uniunea Europeană, lovită puternic de COVID-19, se teme că nu va avea suficiente provizii, mai ales dacă un vaccin va fi dezvoltat în Statele Unite sau China.

Agenția Europeană a Medicamentului, în comunicare cu 33 de dezvoltatori, face tot posibilul pentru a accelera procesul de aprobare, a declarat șeful acestei instituții, Marco Cavaleri, potrivit Reuters.

Tot el s-a arătat sceptic față de afirmațiile potrivit cărora un vaccin ar putea fi gata până în septembrie.

"Pentru vaccinuri, în condițiile în care dezvoltarea unui vaccin trebuie să înceapă de la zero ... s-ar putea să privim dintr-o parte optimistă într-un an de acum, deci la începutul anului 2021", le-a spus el jurnaliștilor.

Citește și
hacker
China, acuzată că încearcă să fure descoperirile SUA despre coronavirus
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Cavaleri a exclus posibilitatea de a omite a 3-a fază a studiului, despre care a spus că este nevoie, pentru a fi sigur că un vaccin este sigur și eficient.

EMA analizează, de asemenea, 115 metode terapeutice diferite sau tratamente pentru noul coronavirus, care a ucis aproape 300.000 de oameni la nivel global, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Cavaleri a spus că unele dintre aceste soluții terapeutice pot fi aprobate în Europa încă din vara acestui an, dar nu a specificat care.

Un parlamentar important al UE, potrivit Reuters, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să eludeze drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor farmaceutice dacă un vaccin ar fi dezvoltat în afara blocului european - acesta fiind un nou semn al temerilor UE că ar putea rămâne în urmă în această cursă globală.

Dacă un vaccin este dezvoltat pentru prima dată în afara Europei, trebuie să facem tot ce este posibil pentru a ne asigura că vaccinul este de fapt disponibil pentru toate țările”, a declarat Peter Liese, care este un membru proeminent al partidului Uniunii Democrate Creștine din Germania (CDU), la fel ca și cancelarul Angela Merkel.

Ne bazăm pe dialog și cooperare, dar trebuie să ne așteptăm ca unii să respingă dialogul și cooperarea. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un plan B”, a spus Liese.

Statele Unite și China s-au ferit să sprijine o campanie de finanțare globală promovată de UE, care a strâns 8 miliarde de dolari pentru cercetarea, fabricarea și distribuirea unui posibil vaccin și tratamente pentru COVID-19 în această lună.

Liese a cerut guvernelor UE și Comisiei Europene să ia în considerare o derogare în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, care să permită statelor să producă medicamente generice fără acordul companiilor farmaceutice care le-au dezvoltat pentru prima dată și care încă dețin drepturi intelectuale.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Franța refuză categoric ca SUA să aibă acces privilegiat la un viitor vaccin contra Covid-19
Franța refuză categoric ca SUA să aibă acces privilegiat la un viitor vaccin contra Covid-19

Ar fi „inacceptabil” ca gigantul francez producător de medicamente, Sanofi, să acorde prioritate pieței americane dacă va dezvolta un vaccin Covid-19, a avertizat un ministru francez, conform BBC.

China, acuzată că încearcă să fure descoperirile SUA despre coronavirus
China, acuzată că încearcă să fure descoperirile SUA despre coronavirus

FBI și Agenția de securitate cibernetică din SUA au avertizat că hackeri care au legătură cu guvernul chinez încearcă să fure cercetările făcute despre noul coronavirus.

Proiectul controversat în care mii de oameni vor să fie infectați cu coronavirus
Proiectul controversat în care mii de oameni vor să fie infectați cu coronavirus

Mai mult de 16.000 de persoane sunt dispuse să fie infectate cu Covid-19 pentru a grăbi descoperirea unui vaccin, scrie CNN.

Tratamentul autorizat în SUA, Remdesivir, aproape identic cu un vaccin pentru pisici
Tratamentul autorizat în SUA, Remdesivir, aproape identic cu un vaccin pentru pisici

Tratamentul aprobat în SUA pentru cazurile grave de coronavirus, Remdesivir, este aproape identic cu un vaccin pentru pisici, scrie The Atlantic.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.