Un nou tratament pentru boala care afecteaza 1 din 10 romani. "Cea mai buna insulina din lume" a fost imbunatatita

×
Codul embed a fost copiat

Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor cu diabet sunt crizele hipoglicemice. O insulina de ultima generatie, lansata si in Romania, ii ajuta pe pacienti sa isi tina mai bine glicemia sub control.

Este vorba despre insulina glargin [de origine ADNr] injectabila, 300 U/mL, pe scurt insulina glargin 300. Aceasta insulina de ultima generatie are o concentratie de 3 ori mai mare decat „predecesoarea” sa, insulina glargina 100, care pana acum era considerata „cea mai buna insulina din lume”, explica profesorul doctor Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Crizele hipoglicemice, spune profesorul Nicolae Hancu, sunt niste „bariere”, limitari ale eficientei tratamentului cu insulina, si afecteaza cel mai mult calitatea vietii persoanelor cu diabet. Doar 50% dintre acestea reusesc sa atinga tintele terapeutice, adica valori glicemice normale sau cat mai apropiate de normal.

In urma cu 12 ani, cand a fost lansata insulina glargin iar Romania a fost a treia tara din Europa unde s-a lansat insulina aceasta, marele ei atu a fost ca avea o curba mai plata de actiune decat insulina umana bazala, ceea ce a facut ca numarul crizelor de hipoglicemie sa se reduca la mai mult de jumatate la majoritatea persoanelor”, explica Profesorul doctor Nicolae Hancu.

Insulina glargin 300 reduce crizele, atat pe toata ziua, cat mai ales cele nocturne. “A te trezi noaptea cu criza de hipoglicemie inseamna ca trebuie sa mancanci, sa iti masori glicemia, apoi nu mai poti adormi, noaptea urmatoare nu adormi de frica”, spune Profesorul doctor Nicolae Hancu. “A venit insulina glargina 100 si a redus la jumatate numarul hipoglicemiilor, iar acum glargina 300 reduce si mai mult, cu 30% din acea jumatate care ramasese”.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Romania este in primul val de tari europene in care persoanele cu diabet vor avea acces la insulina glargin 300. Aceasta va fi compensata integral. In tara noastra, aproximativ 200.000 de persoane sunt tratate cu insulina, dar numarul celor care sufera de diabet este mult mai mare, ultimele studii aratand ca de fapt 11,6% din populatia adulta a Romaniei ar putea fi afectata.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania.
Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania. "Diabetul, cea mai mare problema de sanatate a secolului"

Diabetul zaharat afecteaza peste 400 de milioane de persoane in toata lumea, iar numarul lor este in crestere. Vestea buna este ca apar medicamente noi si mult mai eficiente, care pot imbunatati substantial vietile pacientilor.
 

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.