Un nou tratament pentru boala care afecteaza 1 din 10 romani. "Cea mai buna insulina din lume" a fost imbunatatita

×
Codul embed a fost copiat

Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor cu diabet sunt crizele hipoglicemice. O insulina de ultima generatie, lansata si in Romania, ii ajuta pe pacienti sa isi tina mai bine glicemia sub control.

Este vorba despre insulina glargin [de origine ADNr] injectabila, 300 U/mL, pe scurt insulina glargin 300. Aceasta insulina de ultima generatie are o concentratie de 3 ori mai mare decat „predecesoarea” sa, insulina glargina 100, care pana acum era considerata „cea mai buna insulina din lume”, explica profesorul doctor Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Crizele hipoglicemice, spune profesorul Nicolae Hancu, sunt niste „bariere”, limitari ale eficientei tratamentului cu insulina, si afecteaza cel mai mult calitatea vietii persoanelor cu diabet. Doar 50% dintre acestea reusesc sa atinga tintele terapeutice, adica valori glicemice normale sau cat mai apropiate de normal.

In urma cu 12 ani, cand a fost lansata insulina glargin iar Romania a fost a treia tara din Europa unde s-a lansat insulina aceasta, marele ei atu a fost ca avea o curba mai plata de actiune decat insulina umana bazala, ceea ce a facut ca numarul crizelor de hipoglicemie sa se reduca la mai mult de jumatate la majoritatea persoanelor”, explica Profesorul doctor Nicolae Hancu.

Insulina glargin 300 reduce crizele, atat pe toata ziua, cat mai ales cele nocturne. “A te trezi noaptea cu criza de hipoglicemie inseamna ca trebuie sa mancanci, sa iti masori glicemia, apoi nu mai poti adormi, noaptea urmatoare nu adormi de frica”, spune Profesorul doctor Nicolae Hancu. “A venit insulina glargina 100 si a redus la jumatate numarul hipoglicemiilor, iar acum glargina 300 reduce si mai mult, cu 30% din acea jumatate care ramasese”.

Citește și
vaccin
Cine beneficiază din acest an de vaccinul pneumococic gratuit. În ce condiții poate fi făcut

Romania este in primul val de tari europene in care persoanele cu diabet vor avea acces la insulina glargin 300. Aceasta va fi compensata integral. In tara noastra, aproximativ 200.000 de persoane sunt tratate cu insulina, dar numarul celor care sufera de diabet este mult mai mare, ultimele studii aratand ca de fapt 11,6% din populatia adulta a Romaniei ar putea fi afectata.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania.
Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania. "Diabetul, cea mai mare problema de sanatate a secolului"

Diabetul zaharat afecteaza peste 400 de milioane de persoane in toata lumea, iar numarul lor este in crestere. Vestea buna este ca apar medicamente noi si mult mai eficiente, care pot imbunatati substantial vietile pacientilor.
 

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.