Un bărbat în moarte cerebrală le-a dat o șansă la viață altor doi pacienți. Rinichii au fost transplantați la Iași

Dată publicare: 26-03-2021 17:46
Dată actualizare: 26-03-2021 17:46


Doi bolnavi cu probleme la rinichi au primit şansa la o viaţă normală, după ce o familie din judeţul Botoşani a fost de acord să doneze organele unui bărbat ajuns la Iaşi în moarte cerebrală.

 

Pacienţii au fost operaţi ieri de o echipă de medici de la Spitalul Parhon din Iaşi, iar acum sunt în stare bună, la terapie intensivă.

Cei doi bărbaţi, unul de 53 de ani din Suceava, celălalt de 51 de ani din Bucureşti, au fost operaţi joi la Spitalul Parhon din Iaşi. Primul făcea din 2018 dializă, de 3 ori pe săptămână, pentru că rinichii nu îi mai funcţionau deloc.
Celălalt nu începuse încă dializa, dar se afla în stare gravă şi dacă nu ar fi beneficiat acum de transplant renal, ar fi început cât de curând procedura, spun medicii.

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog Spitalul Parhon din Iaşi:
„În felul acesta am redat o şansă normală acestor două persoane, acest program nu se poate desfăşura fără acordul şi înţelegerea familiilor, care reuşesc în momente foarte dificile să accepte că pot ajuta şi alte familii aflate în suferinţă.”

Ambii pacienți se refac la terapie intensivă.

Şansa lor s-a ivit după ce familia unui bărbat în vârstă de 53 de ani, din judeţul Botoşani, a fost de acord să-i doneze organele. Bărbatul ajunsese în moarte cerebrală după un anevrism.

Radu Andriciuc, medic specialist urolog:
„Cele două intervenţii de prelevare şi de implant renal au decurs fără incidente. Fac acest lucru cu mare plăcere, mai ales pentru bucuria de a salva vieţi şi de a ajuta nişte pacienţi să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii"

La Spitalul Parhon din Iaşi, de la începutul anului până acum, s-au făcut 14 transplanturi renale.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO