O femeie din SUA a murit după un transplant de plămâni infectați cu coronavirus

21-02-2021 15:23


Operatie

O femeie din Michigan a contractat Covid-19 și a murit în toamnă, la două luni după ce a primit un transplant plămâni de la un donator infectat cu coronavirus - în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și a ieșit inițial negativ.

Experți medicali de la Universitatea din Michigan spun că ar putea fi primul caz în care noul coronavirus a fost transmis printr-un transplant de organe. Un chirurg care a participat la operație și a atins plămânii infectați s-a îmbolnăvit și el de Covid-19, dar ulterior s-a vindecat, relatează NBC News.

Incidentul pare a fi izolat, fiind singurul caz confirmat dintre aproape 40.000 de transplanturi efectuate în SUA în 2020.

Însă moartea femeii a condus la apeluri pentru testarea mai amănunțită în cazul transplanturilor pulmonare, cu probe prelevate din adâncul plămânilor donatorilor, pe lângă cele obișnuite prelevate din nas și gât.

Plămânii fuseseră recoltați de la o femeie care a suferit leziuni cerebrale severe într-un accident de mașină și au ajuns la o femeie cu boli pulmonare obstructive cronice la Spitalul Universitar din Ann Arbor.

Ambele femei au fost testate pentru Covid-19, cu probe prelevate din nas și gât, însă rezultatele au fost negative.

Însă la trei zile după operație, beneficiara transplantului a făcut febră, i-a scăzut tensiunea și a început să respire tot mai greu. Analizele medicale au arătat o infecție a plămânilor.

Pentru că starea i s-a înrăutățit, medicii au decis să o testeze pentru Covid-19, iar probele recoltate din plămâni au ieșit pozitive. Bănuind ce s-a întâmplat, medicii au decis să testeze și o mostră de lichid prelevată din plămâni înaintea transplantului, care a confirmat că donatoarea era infectată.

La patru zile după transplant, și chirurgul care a efectuat operația a fost diagnosticat cu Covid-19.

Medicii au făcut eforturi să o salveze pe femeie, administrându-i toate tratamentele recomandate pentru infecția cu noul coronavirus, însă starea femeii nu s-a îmbunătățit. Ea a murit în cele din urmă, a 61 de zile după transplant.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO