Turismul medical e în creștere. Aparținătorii plătesc și 250 de lei pe zi pentru cazare și mâncare


Ultimul update: Duminica 03 Martie 2019 21:47
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 00:00
Categorie: Stiri Sanatate

Situaţia dezastruoasă din multe spitale româneşti îi forţează pe cei care au un diagnostic grav să îşi caute vindecarea în marile centre universitare.

Dar, cum în general pacienţii sunt însoţiţi de rude ori prieteni, apar costuri suplimentare. Astfel, turismul medical înregistrează creşteri şi de 30 de procente, de la un an la altul.

Andrei a venit din Bacău la Cluj ca să aibă grijă de mătuşa lui, internată aici.

Andrei Argatu: "Spitalul judeţean din Bacău e praf din punct de vedere medical, al echipamentelor. Dacă vrei să faci un RMN trebuie să te înscrii pe o listă şi stai şi aştepţi şi e şi scump."

Însoţitorii bolnavilor aleg în general cazări ieftine şi mănâncă pe unde pot.

Pacientă: "Am o boală cu hepatită, mi-a găsit la endocrinologie în Satu Mare. Nu am primit acolo medicamentele ce le-am primit aici. Serviciile de aici sunt mai bune. Am venit cu sora mea, care stă la hotel."

În Cluj, de exemplu, un astfel de "turist de nevoie" dă pentru masă şi cazare în medie 250 de lei pe zi.

Gabriel Mărcuș, director hotel: "Stau minim două nopţi până la o săptămână, dar aceşti clienţi nu solicită informaţii turistice despre Cluj, dar folosesc aproape toate serviciile pe care le oferă hotelul."

În Sibiu, un centru medical privat atrage pacienţi din întreaga lume. Soţii Oprea au venit din Marea Britanie ca să se trateze aici şi evident au avut nevoie de cazare.

Ionuț Oprea, pacient: "Am avut nevoie de o intervenţie la o valvă aortică minim invaziv."

Carmen Oprea: "Eu am ales un apartament complet utillat, cu tot ce e nevoie. Am ajuns undeva la 120 de lei pe noapte."

Un studiu realizat de un lanţ hotelier arată că cei care călătoresc în scopuri medicale reprezintă 10% din totalul clienţilor unor unităţi strategic amplasate.

Călin Ilie, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: "Creştem cu 30% de al un an la altul, venită ca rezulatat al acestor influenţe de migraţie a roamnilor spre centrele medicale şi descoperirea de către străini a ofertelor medicale din România."

Un spital privat din Braşov a încheiat chiar un protocol cu hotelurile din apropiere, pentru a obţine reduceri pentru pacienţi şi aparţinători.

Camelia Șamotă, directorul general al spitalului: "La oncologie medicală 52% vin din afară judeţului Braşov, la chirurgie generală, 48%, iar la urologia robotică 82% sunt pacienţi din afară judeţului Braşov."

Valentina Grama, manager pensiune: "Pacienţii lor sau aparţinătorii au 10% discount din tarifele noastre de recepţie.”

Turism medical la noi fac şi străinii, care aleg în special clinicile de chirurgie estetică şi pe cele de stomatologie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO