Tratament extins pentru boala care ucide zilnic, în România, 4 oameni
Pentru că în România 4 oameni mor în fiecare zi din cauza unui accident vascular cerebral, autorităţile au decis ca tratamentul acordat în acest caz să fie extins.
Pacienţii vor putea beneficia, în toate judeţele din ţară, de tromboliză intravenoasă, singura procedură medicală care le poate salva viaţa.
Un ordin pus în dezbatere publică reglementează implementarea şi finanţarea programului, iar ministrul Sănătăţii spune că unităţile sanitare în care nu va fi aplicată procedura vor primi mai puţini bani de la stat.
Accidentul vascular cerebral ischemic sau infarctul cerebral apare atunci când o arteră care transportă sângele către creier se blochează în urma formării unui cheag de sânge.
Prin tromboliză - care înseamnă de fapt aplicarea unei perfuzii - acest cheag este dizolvat. Procedura poate fi aplicată doar dacă bolnavul ajunge la spital în cel mult 4 ore şi jumătate de când a suferit atacul vascular cerebral.
În prezent, doar 10 spitale sunt incluse în programul Acţiuni Prioritare - AVC acut - finanţat de Ministerul Sănătăţii - şi fac tromboliză. Cinci dintre ele sunt în Capitală.
Conferențiar doctor Cristina Tiu: ''Să se facă în UPU pentru a nu pierde timpul. E necesară monitorizarea pe durata trombolizei, dar şi pentru următoarele 24 de ore: tenisunea arterială, traseul de electrocardiogramă şi saturaţia de oxigen. Avem deja 200 de trombolize de la începutul anului şi până acum. Bucureştiul, judeţele limitrofe: Giurgiu, Ilfov, Prahova.''
Mulți dintre pacienţii care suferă un AVC ischemic ajung prea târziu la spital pentru a beneficia de tromboliză. Doar la Spitalul Universitar procentul trece de 30. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății vrea să extindă procedura la nivelul fiecărui spital județean.
Sunt vizate spitalele care au serviciul de neurologie 24 de ore din 24, paturi cu monitorizare cardiovasculară, computer tomograf, personal calificat pentru aplicarea procedurii şi secţie de neurologie de urgenţă.
Multe unităţi sanitare îndeplinesc aceste criterii, iar ministrul Sănătăţii a început modificarea legislaţiei pentru a obliga spitalele să aplice procedura de tromboliză. În caz contrar, li se va tăia din finanţare.
Sorina Pintea: ''Am mizat pe bună credinţă a celor din spitale că vor începe să facă, dar nu s-a întâmplat aşa. Spitalul trebuie să trimită doctorii la o minimă pregătire. S-a spus că e vorba de bani, dar substanţele pot fi achiziţionate prin bugetul UPU, deci nu sunt probleme. Avem 38 de spitale în evaluare.''
Înainte de finalul anului, Ministerul Sănătăţii va publica şi protocolul terapeutic pentru tratamentul accidentului vascular acut, iar în luna ianuarie va fi dată lista extinsă a spitalelor în care se va face procedura medicală.