4 români mor în fiecare oră din cauza unui AVC. Sistemul duce lipsă de specialiști pentru tratarea bolnavilor
În România, 4 oameni mor în fiecare oră din cauza unui AVC, iar cei care supravieţuiesc sunt din start condamnaţi.
Doar 3 din cele 5 centre în care ar putea fi trataţi sunt funcţionale, dar şi acolo numărul de paturi este limitat în lipsa de bani. Mai grav este că nu avem nici suficienţi specialişti.
Pentru tratarea accidentul vascular cerebral ischemic grav este nevoie de o intervenţie chirurgicală prin care se înlătură cheagul format pe vasul de sânge. În Cluj nu există niciun spital în care să se facă o astfel de procedură.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
”Avem o legătură cu secţia de intervenţională de AVC de la Târgu Mureş şi în momentul în care se identifică un astfel de pacient se ia legătura cu dânşii şi se trimite”, explică Adela Golea, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj.
De fapt, în România sunt acreditate 5 centre pentru procedurile endovasculare, însă doar 3 sunt funcţionale: două în Bucureşti şi unul în Târg Mureş.
Intervenția endovasculară este una minim invazivă şi costă în medie 5000 de euro. Se fac însă prea puţine astfel de proceduri pentru număr mare de pacienţi care au nevoie. De pildă, la Spitalul Universitar din capitală anul trecut s-au făcut 30, iar anul acesta doar 13. Medicii spun că mai au bani doar pt 2-3 intervenţii până când vor primi finanţarea pe trimestrul 4.
''Pare scump la prima vedere, dar nimeni nu se gândeşte ce economiseşte în timp'', explică medicii.
La noi, însă, nu doar banii sunt problema. În toată ţara există doar 9 medici care ştiu să facă această intervenţie.
Pentru ca în 2 ani să avem cel puţin 22, este nevoie de un ordin de ministru care să stabilească ce criterii trebuie să îndeplinească doctorii care vor fi trimişi la pregătire în străinătate.
Situaţia nu e fericită nici în cazul bolnavilor care fac accidente vasculare cerebrale mai uşoare, care au nevoie de tromboliză, mai ales că autorităţile au scăzut finanţarea de la un an la altul.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că programul pentru pacienţii cu AVC va primi fonduri suplimentare în urma rectificării bugetare. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii promite că de anul viitor bolnavii care au nevoie de tromboliză vor putea fi trataţi în 43 de spitale.
Pe CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
" target="_blank">Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!