Dosarul electronic de sanatate, obligatoriu de saptamana viitoare. Ce informatii va contine
Dosarul electronic de sanatate va fi obligatoriu de saptamana viitoare.
Este acel loc in spatiul virual in care fiecare roman trebuie sa gaseasca toate informatiile medicale din trecutul sau, cum ar fi boli sau operatii suferite, alergii sau grupa sanguina.
Desi sistemul informatic este gata de 2 ani, pana acum doar o treime din populatia tarii are un astfel de dosar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Constanta Andone, o pacienta, a ajuns la spital pentru ca se stie "suferinda cu inima". Medicul o intreaba tot felul de lucruri pe care ea nu si le aminteste, ori nu le cunoaste.
Constanta Andone, pacient: "Am observat ca obosesc".
Medic: "Ce probleme medicale, ce diagnostice?"
Pacient: "Sunt operata de fiere si am diabet de 20 de ani".
Pentru ca medicul sa poata pune un diagnostic corect, trebuie sa stie trecutul medical al pacientului. Pentru asta a fost creat dosarul electronic, unul in care sa apara: grupa de sange, rh ul, alergiile, bolile cronice, interventiile chirurgicale, tratamente curente sau internarile recente.
Medicii specialisti spun ca astfel de informatii sunt foarte utile.
Reporter: "Ce ar trebui sa aveti la indemana in cel mai scurt timp?"
Costica Baba, medic cardiolog: "Tratamentul medicamentos existent, ultimele diagnostice, ultimele internari''
De doi ani se lucreaza la dosarul electronic insa pana acum doar 6 milioane de romani au un asemenea fisier informatizat. Medicii de familie sunt cei care ar trebui sa introduca datele din trecutul pacientului dar nu au timp, spun ei.
Medicii ar trebui sa acceseze dosarul din orice spital public sau privat din Romania, prin intermediul cardului de sanatate pe care il detine pacientul.
Numai ca sistemul informatizat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate functioneaza cu intreruperi, iar unii doctori spun ca nici acum cititorul de carduri nu este conectat la sistemul informatic.
Aurelia Mortecia, pacienta: "Daca ajungi la urgent si nu poti sa vorbesti va dati seama, cardul spune tot ceea ce nu poti tu spune"
In ciuda problemelor nerezolvate, dosarul electronic va deveni obligatoriu peste 8 zile.
Augustus, CNSAS: "Ordinul de introducere a obligativitatii dosarul electronic de sanatate a fost initiat inca din 2015 dar s-a intarziat din diferite motive. "
Pe langa diversele erori aparute frecvent in sistem, reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania se tem ca dosarul medical al unui pacient ar putea ajunge in spatiul public.
Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: ''Desi spun ca este protejat, oricine ar putea sa sparga sistemul.''
Dar cei de la Casa de Asigurari le transmit ca nu au de ce sa fie ingrijorati. Sistemul este unul inchis cu putine puncte vulnerabile.
Daca Informatiile medicale despre un pacient ar putea fi stranse intr-un singur fisier, ar ocupa cu siguranta acest sertar plin cu documente.
Sunt controale pe care le-ati facut la specialist, analize de sange, interventii chirurgiale mergand pana la vaccinurile pe care le-ati facut intr-o viata.
Multe dintre ele s-au pierdut intre timp, iar de altele ati uitat. Daca insa le-ati avea pe toate la un loc, medicului i-ar fi mai usor sa puna un diagnostic.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, romani, pacienti, sanatate, analize, dosar electronic,
Dată publicare:
04-11-2016 18:09