Tot mai multi romani aleg sa se trateze in spitale si clinici private."Nu am timp sa astept la stat"
Din 2009, romanii care cer ingrijiri medicale si platesc din buzunar au dus la o crestere a pietei medicale private.
Un studiu realizat in marile orase arata ca, in ultimele 12 luni, cererea de servicii in clinicile particulare a ajuns sa fie egala cu cea din unitatile de stat.
Calculele clinicilor particulare, care au tras linie dupa primul semestru, anunta cresteri de pana la 23% .
Spre exemplu, intr-o sala de operatie s-au facut pana acum sute de interventii chirurgicale ortopedice.
De la proteze de sold si de genunchi si pana la rezolvarea problemelor de coloana, toate interventii operatii complexe si scumpe, dar care sunt mai ieftine decat in strainatate.
Unii prestatori privati de servicii medicale spun ca au inghetat preturile din iunie 2012, ca sa nu-si piarda clientii.
Pentru o familie din Bucuresti, orice problema de sanatate este rezolvata la privat. De peste 2 ani, oamenii merg sa si faca analize, investigatii sau operatii.
"N-am suficient timp sa astept, n-am suficienti nervi pentru tartamentul pe care il primesti acolo", spune Ioan Solacolu.
"Am facut un calcul, cred ca tot acolo am fi ajuns ca si costuri, iar conditiile nu se compara", spune Ileana Solacolu.
Si un domn recunoaste ca nu mai merge la spitalele de stat decat in vizita la rudele bolnave.
"-Avem abonament.
-Cat platiti?
-30 si ceva de euro. la stat dau bani si nu beneficiez, aici beneficiez, nu stiu cum sa va spun".
"Cresterea vine din retail, din pacienti care vin si platesc cash , apoi o crestere la nivel de abonati. Pe primul semetru 900 mii pacienti, crestere de 20%", spune Nicolae Marcu.
Iar cele peste 1500 de laboratoare si policlinici private din tara
nu duc lipsa de pacienti.
"De anul trecut pana in acest moment ni s-a dublat numarul de consultatii in policlinica, avem liste de asteptare", spune Ilie Vonica.
"Stii ca astea sunt costurile, stii cat ai de platit, nu apar pe parcurs alte costuri sau alte surprize si se merita, face toti banii!'' spune pacienta Cleopatra Bojor.
Estimarile arata ca platile directe ale pacientilor romani trec anual de 200 milioane de euro.
Motorul cresterii fulminante au fost spitalele: acum opt ani, existau in tara in jur de 10 spitale private, in timp ce acum numarul lor a ajuns la 97, iar pe anumite segmente, cum ar fi cel al laboratoarelor sau al policlinicilor, privatii au depasit statul la numarul de unitati.
Piata serviciilor medicale private a cunoscut o crestere constanta de-a lungul anilor, ajungand la peste 300 milioane de euro.
Din totalul de servicii, 65 % sunt achitate la ghiseu, 30% sub forma de abonamente si 5% in decontare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.