Toate spitalele Covid vor putea să interneze din nou și pacienți cu alte boli

Ultima actualizare: 11-06-2020 19:41

În condiţii de siguranţă şi cu un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică, toate spitalele trebuie să interneze şi pacienţi fără covid. Intră aici inclusiv unităţile sanitare care până acum erau destinate doar bolnavilor confirmaţi cu noul virus.

Este nevoie însă de circuite separate şi de ture speciale pentru angajaţi. Ministerul Sănătăţii a cerut o evaluare a spitalelor, iar unele dintre acestea, au început deja internările. Evident, după dezinfecţie.

Constantin este din Piteşti şi povesteşte că o răceală puternică la plămâni l-a dus până într-un spital din Timişoara după ce, spune el, a fost refuzat în mai multe unităţi sanitare.

Reporter: Cand aţi avut primele simtome?
Constantin Militaru, pacient: Acum o lună de zile, vă daţi seama? De o lună mă rog şi nu ai unde să te duci. Unde să te duci dacă toate sunt închise.

Sunt tot mai dese aceste situaţii, se plâng reprezentanţii pacienţilor, aşa că ministrul Sănătăţii a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să facă o evaluare a spitalelor pentru ca toate să poată relua internările. Vorbim inclusiv de centrele în care până acum erau internaţi doar bolnavii diagnosticaţi cu SARS-CoV-2.

Este de pildă cazul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara. 600 de astfel de pacienţi au fost trataţi aici, însă acum sunt doar 8, aşa că după ce au luat aviz de la DSP, medicii i-au primit şi pe cei care nu au covid. Deja s-au făcut 15 internări.

Dr. Monica Marc, medic pneumolog: "Pacientul se prezintă pentru internare şi în prima etapă va fi reţinut în zona de triaj, în zona galbenă, cum spunem noi. În această zonă ţinem pacienţii fiecare într-un salon. Pacientul e testat şi doar după ce avem rezultatul testului decidem ce facem.

Şi Maternitatea Bega din Timişoara s-a redeschis pentru gravidele care nu au Covid. Iar viitoarele mămici pot merge în condiţii de siguranţă şi la Maternitatea Polizu din capitală.

Pe lângă toate acestea, spitalele trebuie să asigure dezinfectarea spaţiilor. Noul coronavirus poate rezista câteva zile pe suprafeţe şi de aceea trebuie respecte anumite proceduri.

Dezinfecția presupune atât igienizarea suprafeţelor, cât şi a aerului din încăpere, indiferent că vorbim de saloane ori săli de operaţie. Se folosesc substanţe speciale, cu un nivel înalt de curăţare și se urmează mai mulţi paşi: după ce suprafeţele au fost şterse, se foloseşte acest robot cu raze ultraviolete şi apoi aparatul de nebulizare.

226 de spitale au fost rezervate total sau parţial bolnavilor diagnosticaţi cu infecţia COVID-19 în perioada stării de urgenţă. Acum, toate acestea ar trebui să asigure şi internarea pacienţilor cu alte boli. În ultimele zile, pe lângă Timişoara, inspectorii DSP au mai dat avize în Covasna, Sibiu, Bistriţa, Satu Mare şi Bucureşti.

Astfel, internări s-ar putea face în curând şi în spitalul Colentina din capitală, acolo unde pot ajunge pacienţi cu grave probleme cardiace sau neurologice.

Între timp, reprezentanţii spitalelor îşi refac stocurile şi echipamentele de protecţie pentru al doilea val al pandemiei, aşteptat în următorul sezon rece.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO