Testele rapide vor fi incluse în raportările zilnice. Care sunt diferențele față de cele PCR
Testele rapide Covid au acum valoare oficială de diagnostic. Atenţie, este valabil doar pentru cele care sunt prelevate în laboratoare şi în unităţi medicale.
Această schimbare, recomandată de Comisia Europeană va scădea considerabil costurile, atât pentru sistemul de stat, cât şi pentru romanii care fac teste plătite la cerere. E drept, testele rapide nu ajung, în prezent, la acurateţea celor clasice.
Testele rapide aveau până acum un rol strict informativ. Rezultatele pozitive nu aveau valoare oficială şi nu erau introduse în raportările trimise zilnic spre direcţiile de sănătate publică. În caz că testul ieşea pozitiv, trebuia dublat de un test PCR pentru a avea un diagnostic.
De acum, toate laboratoarele şi unităţile medicale - publice şi private - le pot înregistra în platforma naţională. Odată ce testul antigen e pozitiv, se consideră oficial că omul e infectat şi e prins în statistici.
Ionela Alexandru, biolog principal: Vor fi raportate separat, ca şi teste rapide.
Reporter: Este vorba despre cele de sânge şi din secreţii?
Ionela Alexandru: Realizate doar din secreţii.
Reporter: Este şi o diferenţă de costuri, între cel rapid şi PCR?
Ionela Alexandru: Testul rapid costa în jur de 100 de lei, testul PCR 300-350 de lei.
Verdictul vine mai repede, însă, în anumite cazuri, poate fi fals negativ. Iată de ce protocolul prevede că prelevarea să se facă în cel mult 5 zile de la debutul simptomelor sau în maximum o săptămână de la contactul cu o persoană infectată. Ori cât mai curând posibil. Există însă în continuare o diferenţă de eficiență între testele PCR şi variantele rapidă.
Simona Rotaru, biolog: Aceste teste rapide oferă un rezultat în decurs de 15 minute.
Reporter: Dar cât de fiabil este?
Simona Rotaru, biolog: De exemplu testul de antigen are o sensibilitate de 96%.
Asta, în timp ce PCR îi "prinde" până la 99,8% dintre cei infectaţi. Iată de ce unele spitale, cum este Pantelimon, au decis să facă oricum în continuare şi test PCR, în situaţia unui pacient cu simptome şi radiografie de plămâni sugestive Covid. Se întâmplă relativ frecvent, spun reprezentanţii spitalului, ca cele rapide să nu semnaleze prezenţa virusului.
Încă de la jumătatea lunii decembrie, Comisia Europeană a emis o recomandare către ţările membre, pentru a introduce diagnosticul de certitudine pentru covid strict prin test rapid de antigene. Dar cere ca folosirea acestora să fie făcută exclusiv de profesioniştii din sănătate. Comisia a şi cumpărat 20 de milioane de teste antigen cu 100 de milioane de euro. Acestea urmează să fie împărţite statelor.