Primul român din SUA vaccinat împotriva Covid-19. Ce a spus după vaccin
Cu peste 5.000 de cazuri noi, la 25.000 de teste, în ultimele 24 de ore, România are aproape 1.300 de persoane internate la Terapie Intensivă.
Au fost raportate 139 decese, de vineri până sâmbătă, din cauza noului coronavirus, iar autoritățile au anunțat că în curând vor ajunge în țară frigiderele speciale în care să fie depozitate cele 10.000 de doze de vaccin, destinate personalului medical din cele 10 spitale de la noi, aflate în linia întâi.
Peste Ocean, la americani a început deja vaccinarea masivă a medicilor, ocazie cu care a fost vaccinat și primul român din America, un doctor din Constanța, stabilit de mulți ani, la New York.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
În România sunt în continuare 30 de localități în carantină. Unele vor păstra regimul de restricții până după Anul Nou. Este și cazul a trei localități ilfovene, Popești Leordeni, Chiajna și Bragadiru, unde a fost prelungită perioada de restricții cu încă 14 zile, iar unii dintre localnici au primit amendă pentru lipsa declarației pe proprie răspundere.
Unii dintre localnici afirmă că prelungirea carantinei de Sărbători e un calvar, alții spun că oricum nu plecau de acasă de Crăciun.
Bărbat: „Asta este, ne conformăm, ce să facem. Putem să nu ne supunem legilor?"
Femeie: „Pentru mine e la fel. Stăm cu familia, la fel ca și în anii trecuți.”
Amintește de Sărbători, din plin, aglomerația de pe pârtii.
Autoritățile de la Sinaia s-au întrunit sâmbătă într-un comitet de urgență și la doar o zi după deschiderea sezonului official de iarnă s-a decis că printre schiori să se plimbe nu doar jandarmii, ci și militarii Batalionului 21 Vânători de Munte de la Predeal. Ei trebuie să se asigure că turiștii păstreză distanța și să poarte masca de protecție.
Așa a apărut la telecabină o mare spirală, după ce oamenilor li s-a cerut să se așeze la distanță, unii de alții. Toți operatorii pe cablu sunt obligați să monteze garduri și parapeți pentru culoare, iar la stațiile de pe pârtii se vor auzi mesaje audio despre purtarea măștii. Atenție, forțele de ordine vor da și amenzi pe pârtii.
Primul român din SUA vaccinat împotriva COVID-19
La americani a început primul val de vaccinare, pentru medicii aflați în linia întâi.
Theo Trandafirescu este pneumolog și lucrează la secția ATI a unuia dintre cele mai mari spitale din New York. Are în grijă pacienți cu COVID 19 și pe 17 decembrie a primit prima doză de vaccin.
Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Am făcut prima doză acum două zile, următoarea doză la 21 de zile de la prima. Mă simt bine, nu am simptome, e vaccin sigur. O treime dintre cadre nu au fost vaccinate. Dacă noi vom prezenta reacții adverse, să poată interveni ei, să nu existe o problemă."
Spune că a fost primul român vaccinat anti-COVID în Statele Unite. Este președintele Societății Române de Medicină de la New York și declară că autoritățile americane impun purtatul măști în public și măsurile de igienă și siguranță și celor care se vaccinează, adică societatea nu s-a relaxat, odată cu introducerea celor două vaccinuri, de la companiile Pfizer, și mai nou, Moderna.
Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Noi și vaccinați tot putem să fim purtători. Există o mică probabilitate, putem duce virusul mai departe, celor apropiați, familiei.”
Reporter: „Asta înseamnă că și după vaccin veți purta mască?”
Theo Trandafirescu: „Da."
Și la noi, autoritățile anunță că cele 10.000 de doze de vaccin care vor ajunge în România după Crăciun vor fi alocate celor 10 spitale COVID, aflate în linia întâi, unde aceleași autorități spun că 95% din personalul medical a acceptat vaccinarea.
Pentru spitalele suport COVID, procentul celor care acceptă vaccinul scade la 75% la medici și 50% la asistente, în timp ce pentru medicii de familie, procentul ajunge la 85%.