Studiu: Junk food-ul mâncat în copilărie duce la pierderi de memorie ireversibile începând din adolescență
Fiecare părinte este conștient de efectele dăunătoare pe care drogurile și alcoolul le pot avea asupra creierului în curs de dezvoltare al copilului, dar noi cercetări sugerează că părinții ar putea pune bomboanele pe același plan cu berea.
Un studiu realizat pe rozătoare la Universitatea din California de Sud a constatat că șobolanii hrăniți cu o dietă plină de grăsimi și zahăr în timpul adolescenței au suferit tulburări de memorie pe termen lung, care persistă până la vârsta adultă. Autorii studiului cred că aceste constatări arată că o dietă plină de junk food poate perturba capacitatea de memorie a unui adolescent pentru o lungă perioadă de timp, la fel ca și la șobolani arată publicația studyfinds.org.
„Ceea ce vedem nu doar în această lucrare, ci și în unele dintre celelalte lucrări recente ale noastre, este că, dacă acești șobolani au crescut cu această dietă junk food, atunci au deficiențe de memorie care nu dispar", a spus Scott Kanoski, profesor de științe biologice la USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences. într-un comunicat de presă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Dacă pur și simplu îi puneți apoi pe o dietă sănătoasă, aceste efecte, din păcate, durează până la vârsta adultă" a adăugat Kanoski. În timpul elaborării studiului, Prof. Kanoski și colegul de cercetare postdoctorală Anna Hayes au luat în considerare cercetările anterioare, care au descoperit o legătură între dieta săracă și boala Alzheimer. Cei diagnosticați cu boala Alzheimer tind să afișeze niveluri mai scăzute ale unui neurotransmițător numit acetilcolină în creierul lor. Acest neurotransmițător este esențial pentru memorie și multe alte funcții, cum ar fi învățarea, atenția, excitarea și mișcarea musculară involuntară.
Deci, cercetătorii s-au întrebat ce ar putea însemna acest lucru pentru persoanele mai tinere care urmează o dietă occidentală similară plină de grăsimi, plină de zahăr, mai ales atunci când creierul lor trece printr-o dezvoltare semnificativă în timpul adolescenței. Prin urmărirea influenței dietei asupra nivelurilor de acetilcolină ale rozătoarelor și prin efectuarea unor teste de memorie de către șobolani, cercetătorii au aflat cu succes mai multe despre relația importantă dintre dietă și memorie.
Cheia este acetilcolina
Apoi, autorii studiului au urmărit nivelurile de acetilcolină în rândul unui grup de șobolani care urmează o dietă grasă, zaharoasă, precum și în rândul unui grup de control de șobolani. Ei au analizat răspunsurile creierului lor la anumite sarcini menite să le testeze memoria. De acolo, cercetătorii au analizat creierul șobolanilor post-mortem pentru orice semne de niveluri perturbate de acetilcolină. Testul de memorie utilizat în studiu a implicat permiterea șobolanilor să exploreze obiecte noi în diferite locații. Apoi, câteva zile mai târziu, cercetătorii au reintrodus șobolanii într-o scenă care era aproape identică – cu excepția adăugării unui obiect nou. Șobolanii care au urmat dieta junk food au arătat semne că nu își pot aminti ce obiecte au văzut anterior și unde. Între timp, cei din grupul de control erau mai familiarizați cu împrejurimile lor.
„Semnalizarea acetilcolinei este un mecanism care îi ajută să codifice și să-și amintească acele evenimente, analog cu „memoria episodică" la om, care ne permite să ne amintim evenimente din trecutul nostru", explică Hayes. „Acest semnal pare să nu se întâmple la animalele care au crescut mâncând dieta grasă și zaharoasă". Prof. Kanoski subliniază că adolescența este o perioadă foarte sensibilă pentru creier, deoarece apar schimbări importante în dezvoltare. „Din păcate, unele lucruri care pot fi mai ușor reversibile în timpul maturității sunt mai puțin reversibile atunci când apar în timpul copilăriei" a adăugat el.
Prof. Kanoski spune că în timpul unei alte etape a studiului, autorii studiului au verificat dacă deteriorarea memoriei la șobolanii crescuți pe dieta junk food poate fi reversibilă cu medicamente care induc eliberarea acetilcolinei. Ei au folosit două medicamente în acest scop: PNU-282987 și carbachol, constatând că, cu acele tratamente administrate direct hipocampului, o regiune a creierului responsabilă de memorie adesea perturbată de boala Alzheimer, capacitatea de memorie a șobolanilor a revenit. Cu toate acestea, fără această intervenție medicală specială, Prof. Kanoski subliniază că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care problemele de memorie dintr-o dietă junk food în timpul adolescenței pot fi reversibile.
Sursa: studyfind.org
Etichete: studiu, dulciuri, junk food, alimentatie, copilarie,
Dată publicare:
21-04-2024 10:02