Stilul de viata nesanatos face tot mai multe victime. Cum ajung tinerii sa sufere de boala secolului
Ne stresam, mancam pe fuga si nu facem miscare, iar din aceasta cauza foarte multi dintre noi ajung la doctor. Patru din zece romani sufera de hipertensiune arteriala, boala ce se poate agrava pana la accident cerebral.
Si nu-i mai afecteaza doar pe cei de varsta a doua. Ucigasul mut, cum mai este denumita boala secolului, apare la tot mai multi tineri care n-au implinit 30 de ani.
11 ani au trecut deja de cand domnul Victor Tutianu a fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala. Tine minte acea zi de luni de parca a fost ieri, pentru ca viata i s-a schimbat complet.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Aveam tensiunea 24. De atunci iau pastile. Mancam cam multa sare, dar nu stiu daca atunci s-a declansat sau o duceam pe picioare fara sa stiu", spune Victor.
Tocmai asta este problema, pentru ca boala nu are simptome, spun medicii. Si, odata declansata, nu se mai vindeca. Doar poate fi tinuta sub control.
40 la suta dintre romani sufera de hipertensiune arteriala. In topul sumbru al mortalitatii sunt cei trecuti de 65 de ani, insa nici tinerii nu sunt ocoliti.
Se imbolnavesc din cauza stilului de viata nesanatos. Petrec ore in sir in fata calculatorului, fumeaza, consuma alcool si mananca alimente bogate in grasimi si sare.
"Vin tot mai multi tineri, din ce in ce mai tineri. Pana in 30 de ani chiar este important, ca esti tanar sau batran, sa iti faci controlul tensiunii macar o data intr-un an", spune Daniela Toporan, medic primar cardiologie, la Spitalul de Urgenta Pantelimon.
Ignorata, boala se poate agrava pana la accident vascular cerebral sau infarct.
Bolile cardiovasculare ucid anual cei mai multi oameni. Medicii ne recomanda sa ne controlam greutatea si sa evitam excesul de sare.
Doar reducerea la jumatate a consumului de sare ar putea preveni 2,5 milioane decese pe an. La fel de important este sa renuntam la alcool si tutun si sa facem mai multa miscare.
Sursa: Pro TV
Etichete: boala, sedentarism, hipertensiune arteriala,
Dată publicare:
18-05-2013 18:55