Solutii pentru donatori. Ce presupune si cum va functiona registrul european al donatorilor vii
Toti cei care fac gestul nobil de a dona un organ unui bolnav din familie vor fi trecuti intr-un registru european al donatorilor vii.
Este un mecanism gasit de expertii europeni de la Bruxelles, pentru ca donatorii sa fie urmariti si tratati corect in orice colt al Europei.
Nu toti cei care isi ajuta o ruda se refac complet, ba pot avea sechele pe termen lung. De fapt, criza organelor pentru transplant a fost principala problema pentru care este nevoie acum de solutii. 60.000 de europeni sunt pe listele de asteptare si aproape 6.000 dintre ei sunt romani.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Problema listelor de asteptare interminabile pentru transplant a devenit o prioritate europeana. Germania a anuntat la Consiliul Europei ca trei bolnavi mor in fiecare zi. Solutia de avarie, acolo unde se poate, ar fi ca o ruda apropiata compatibila sa faca acest sacrificiu pentru bolnav.
Timeea avea un an cand a primit o bucata de ficat de la mama ei. Fetita, acum adolescenta, s-a refacut rapid, desi, ca orice transplantat va lua medicamente tot restul vietii. Mama a trecut si ea cu bine de incercare.
Si Octavian ar fi fost de mult dependent de dializa, fara rinichiul primit, la 13 ani, de la cea care i-a dat viata. Femeia ar face din nou acelasi gest, pentru baiatul ei desi acum e pensionata pe caz de boala.
Potrivit reglemantarilor europene cei care au donat un organ unei rude vor fi introdusi intr-un registru european.
Si numele mamei lui Octavian va fi inclus automat in registrul donatorilor vii. Ideea este ca , indiferent in ce spital din Europa ajung donatorul - care, fara un rinichi sau o parte din ficat, ramane tot restul vietii sensibil - sa fie si mai atent monitorizat si ajutat sa isi recapete sanatatea.
In plus, expertii Consiliului Europeni au insistat ca toate spitalele mari sa fie mobilizate, ca sa declare la timp toti pacientii morti, care pot deveni donatori.
''Spitalul va primi bani, ceea ce pentru un manager de spital cred ca este foarte important. Deci orice spital din tara asta care se implica in special in aceasta parte de declarare a donatorilor va avea numai de castigat", a spus Victor Zota, coordonator national.
Medicii eficienti, care pana acum faceau un efort voluntar, vor fi rasplatiti si ei.