"Statul arunca in curtea pacientului sustinerea financiara a medicilor". Doctorii refuza mita legalizata propusa de Guvern
Controverse aprinse au aparut in ultimele zile in jurul profesiei de medic. Teoretic este una liberala, dar din punct de vedere juridic, daca primesc atentii, salvatorii sunt judecati ca niste functionari publici.
Doctorii sunt consternati ca statul, care interzice functionarului public sa ia mita, este mai nou de acord ca ei sa primeasca "atentii", cu conditia sa fie impozitate.
Medicii spun ca nu vor sa ia mita si nu vor sa primeasca atentii. In acelasi timp insa, nu pot trai cu cateva mii de lei pe luna.
"Asta este cel mai caraghios lucru. Este lipsit de moralitate, adica legalizezi atentile pe care le primesc medicii, ai putea sa le legalizezi pe ale tuturor. Cine mai primeste prin societate atentii pentru a face diverse servicii ar putea sa vina in fata si sa ceara sa se legalizeze si pentru ei. Statul, legalizand acest sistem, este de acord sa arunce in curtea pacientului sustinerea financiara a medicilor. Este tot o spalare pe maini", acuza Dr. Irina Strambu, medic primar, Inst. Marius Nasta pneumoftiziologie.
Solutia ar fi marirea salariului. Pana acum ea a fost promisa de fiecare guvernare si s-a aplicat intr-o masura nesemnificativa. Asta a incurajat plicul dat drept multumire medicului si bancnota strecurata in buzunarul asistentei medicale.
Nemultumirile medicilor s-au acutizat cand Inalta Curte a decis ca medicul este functionar public si orice primire de bani, chiar si neconditionata de doctor, este fapta de coruptie.
„Salariul nostru, de fapt, provine de la bugetul Casei, din serviciile medicale pe care le indeplinim pentru pacienti. Nu indeplinim o functie publica, cat deservim niste servicii platite prin sistemul de asigurare de sanatate", mai spune Dr. Irina Strambu.
"Legiuitorul cand vrea ne zice ca suntem platiti din bani privati, cand nu, spune ca suntem platiti din bani publici. De fapt banii acestia vin de la contribuabili, de la dumneavoastra, de la mine, de la mama dumneavoastra, de la vecini”, spun reprezentantii Colegiului Medicilor.
Numai ca judecatorii nu puteau sa decida altfel, atata timp cat in codul penal scrie ca functionar public este acea persoana care "(...) exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public."
"Un medic are o profesie liberala, evident ca in momentul in care se angajeaza cu carte de munca la stat are calitate de functionar public, cand se angajeaza la o unitate sanitara privata el nu are calitatea de functionar public", explica avocatul George Moloman.
Ajungem la situatia paradoxala in care recomandarea catre medici ar fi sa nu mai lucreze pentru spitale de stat, ca sa nu mai fie considerati functionari publici.
„Ar fi o varianta cea a sponsorizarii dar si acolo trebuie sa respecti legea. Sunt anumite conditii in care poti oferi o sponsorizare pentru ca vorbim despre un spital din sistemul public”, mai spune avocatul George Moloman.
Sau, aparent cel mai simplu, modificarea legii.
"Ar exista o varianta, de exemplu, de o ordonanta de urgenta care sa reglementeze statutul medicilor care sunt in sistemul public. Sa fie exclusi din aceasta categorie de functionari publici".
Insa aceasta modificare ar fi discriminatorie fata de celelalte profesii asimilate functionarului public. Si ar fi declarata neconstitutionala.
Asadar, incadrarea medicului la profesii liberale si scoaterea lui din cadrul actual ar presupune fie modificarea legii penale, fie modificarea fundamentala a legii sanatatii si a salarizarii.