Impozitul pe "spaga" primita in plic, picatura care a umplut paharul. Medicii, pregatiti de greva: "E cea mai buna solutie"
De cand au aflat ca statul vrea sa fiscalizeze plicul dat de pacienti, medicii spun ca guvernantii vor sa-i imbete cu apa rece.
Alianta medicilor considera legalizarea spagii aberanta si degradanta, atat pentru doctori, cat si pentru pacienti. Cei care lucreaza in spitale, nu vor sa fie nevoiti sa accepte "plicuri" ca sa isi poata plati facturile, ci sa primeasca doar ce merita: un salariu decent.
Umiliti si nerespectati, asa se simt medicii din Romania, care ameninta ca in curand nu va mai avea cine sa ii trateze pe bolnavi.
"Noi deja asteptam toti demisia in bloc, care se pare ca este cea mai buna solutie in momentul de fata. Este destul ca s-au ponegrit medicii si au fost criticati si bataie de joc", spune dr. Gheorghe Fratoaica, medic primar UPU Arges.
Pe pagina de Facebook, care a adunat deja aproape 30 de mii de medici si sustinatori, cei vizati scriu ca legalizarea "spagii" este sub demnitatea lor.
"Alianta Medicilor este categoric impotriva legalizarii spagii, mitei, a plicului sau atentiei date de pacient medicului. Practica aceasta neavenita nu are ce cauta intr-un sistem medical modern, fiind degradanta atat pentru medic, cat si pentru pacient. (...) Ca medici dorim sa ne petrem timpul cu pacientii vorbind despre ce solutii si tratamente exista la problemele lor, nu sa facem negocieri financiare. Daca o astfel de lege aberanta trece, inseamna ca vom avea in spitale un ghid de buna practica cum sa dai si sa primesti mita legala."
In disperare de cauza, medicii fac haz de necaz...
"Nu este etic sa conditionam actul medical, dar daca pacientul este multumit de calitatea actului medical eu zic ca o gaina pe care o primeste doctorul nu poate fi motiv de proces", glumeste Andi Rizoiu, Medic Specialist Dermatolog.
"Mi s-a parut aberanta si socanta acea legalizare, urat spus, a spagii, cu impozitare, intrucat bolnavii nostrii ce sa creada ca vor trebui sa ne aduca plicuri de bani? Daca ea primeste un buchet de flori ce face? Da statului doua flori”, spune si Camelia Ileana Petre, medic primar medicina generala.
Nici pacientii nu isi doresc sa poarte grija "plicului" ...
"Problema e ca ei sa nu ceara de la pacient. Pacientul sa-I dea cat vrea daca e multumit de prestarile lui. Salarile lor sa fie salarii si daca pacientul vrea ii da cu draga inima.”
Pe de alta parte, oficialii au anuntat fara prea multe detalii doar conditiile prin care medicii vor putea primi "atentii": sa nu conditioneze actul medical, "rasplata" sa fie acceptata doar dupa ce pacientul a fost tratat si "atentia" sa fie fiscalizata. Nimeni nu a spus cum vor proceda doctorii.
"Aceasta luare, dare de bunuri, altele decat drepturile banesti oficiale este ilegala. Asta este starea de drept. Starea de fapt este alta. Deocamdata nu avem niciun fel de act normativ care sa permita lucrul acesta”, explica dr. Gheorghe Borcean, pres. Colegiul Medicilor.
Medicul nu este functionar public, in acceptiunea legilor care ii stabilesc activitatea. Curtea Constitutionala a decis anul trecut ca aeasta meserie este de interes public, fara sa incadreze medicul ca functionar public.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in doua randuri ca in fata instantei, medicul raspunde penal ca functionar public.
"Relevant e ce a transat ICCJ prin doua hotarari prealabile privind doua chestiuni de drept. 1 S-a statutat ca medicul angajat cu un contract de munca intr-o unitate din sistemul public de sanatate, are calitatea de functionar pubic, in sensul legii penale. Adica e considerat subiect activ al infractiunilor de coruptie, adica luare de mita si 2, medicului nu i se recunoaste dreptul de a primi sume de bani sub nici o forma pe actuala reglementare", explica Bogdan Vlad, avocat.
Legea pacientului spune ca un medic poate primii donatii personal, drept multumire din partea celui tratat. Numai ca daca doctorul este functionar public, acesta nu poate primi donatii personal. Doar institutia la care lucreaza poate fi recompensata. Solutia ar fi modificarea legii.
"O lege care sa consacre in termeni clari aceasta cauza justificativa, sa li se recunoasca dreptul medicilor, asistentilor, personalului medical, sa primeasca sume de bani", mai spune avocatul Bogdan Vlad.
Premierul a facut o propunere in acest sens insa forma pe care legea o va capata nu este cunoscuta deocamdata.