Salarii minime intr-un spital renovat cu 11 milioane de euro. Sase medici au pe mana 4.000 de pacienti
Spitalul groazei - asa ar putea fi denumit Spitalul Judetean de Urgenta din Tulcea unde, din cauza crizei de personal, pacientii trebuie sa-si astepte randul si sa suporte dureri ingrozitoare chiar si sapte ore pe holuri.
Aici lucreaza numai sase medici care au avut de rezolvat 4000 de cazuri numai de la inceputul anului.
De cum intri in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Tulcea abia ai loc sa treci de multimea de pacienti care isi asteapta randul pe holuri. Aici, lucreaza astazi un singur medic care ii poate ajuta. Acest tanar asteapta de sapte ore sa faca o radiografie la picior. O bara de metal l-a lovit la locul de munca, iar durerile sunt crunte.
Nerabdarea i-a facut pe unii pacienti sa rabufneasca din cauza asteptarii insuportabile.
Mama unei paciente: "I s-a umflat piciorul, butuc i s-a facut. Doi bani n-a dat. I-a facut fisa inauntru si a scos-o afara pe hol. Si sta de 3 ore. Nu sunt medici domnule! E un singur medic, atata!"
Pacienta: "Am fost scoasa pe hol ca sa vina o infirmiera ca sa ma duca la radiologie si nu a venit nimeni."
Dupa mai bine de cinci ore petrecute pe holuri femeia e intr-un final urcata pe un carucior si dusa la radiologie. Medicul de garda face tot ce ii sta in putina. In mai putin de o ora a vazut 15 pacienti.
Doctor Daniela Stoianovschi, medic UPU Tulcea: "Noi avem peste 4000 de prezentari de la 1 ianuarie, suntem 4 medici cu timp partial de munca si doi cu norma intreaga, asta este situatia, nimeni nu vrea sa se angajeze la UPU din motivele pe care le-ati vazut. Pentru ca volumul de munca este peste puterile noastre."
Situatia se repeta in fiecare zi. Spitalul este singurul din judet la o populatie de aproape 200.000 de locuitori. Unitatea medicala a fost renovata recent cu 11 milioane de euro, bani din bugetul local. Dar medicii nu vin sa lucreze, pentru ca primesc salariul minim pe economie, sub 1000 de lei pe luna.
"Trebuie asigurata salarizarea corespunzatoare pentru a-i retine, eu cred ca daca le-am da 2.000 de euro oamenii n-ar mai parasi tara", spune Daniel Negoiescu, manager Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea.
"Am facut toate eforturile pentru a mentine si a atrage medici, din bugetul local am reusit sa construim 6saseunitati locative pemtri medici, au fost investiti 1 milion de lei si prin ANL am reusit sa obtinem un proiect prin care sa se construiasca 60 de unitati locative strict pentru medici", a spus Horia Teodorescu, presedintele CJ Tulcea.
Spitalul ar avea nevoie de cel putin 50 de medici pentru toate sectiile.