Spitalele sunt pline de copii cu Covid-19. De ce boala este detectată mai târziu la cei mici
Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline. În Capitală, de exemplu, Spitalele „Grigore Alexandrescu” și „Victor Gomoiu”, au toate paturile ocupate.
Pentru că la evoluţia bolii copiii nu prezintă simptome, cei mici sunt testați și diagnosticați destul de târziu, în general după ce un membru al familiei, descoperă că are Covid.
Luni seară, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” locurile destinate copiilor infectaţi cu noul coronavirus erau ocupate.
Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Spitalul „Grigore Alexandrescu”: "Avem 13 locuri. opt pe secţie Covid şi cinci de terapie intensivă. Ieri, de exemplu ne-am confruntat cu faptul că nu mai erau locuri, erau la capacitate maximă. Astăzi s-au eliberat, sunt trei locuri libere, dar nu se ştie până diseară dacă rămân sau se ocupă."
La Spitalul Marie Curie din Capitală, doar patru locuri mai sunt disponibile la secţia de pediatrie Covid. Iar opt copii aşteaptă rezultatul testului.
Cifrele sunt însă în dinamică. La nivel naţional, secţiile unde sunt trataţi copii cu COVID, sunt din ce în ce mai pline, la fel şi cele pentru adulţi. De exemplu, din 307 locuri în toată ţara, mai sunt disponibile doar 80. Iar în secţiile de ATI, din 50 de paturi, doar 33 mai sunt libere, pentru cazurile grave.
Potrivit medicilor, cazurile de COVID apar la copii cu vârste tot mai mici.
Carmen Murariu, medic epidemiolog Spitalul „Marie Curie”: "Am avut şi nou născut de 14 zile care a fost pozitiv, care nu era venit din maternitate, venit de la domiciliu, din familie."
Din fericire, în cazul copiilor, simptomele sunt uşoare, iar majoritatea nu necesită internare.
Cristina Ivașcu, medic pediatru: "Copiii în general fac forme foarte uşoare sau asimptomatice, uneori sunt depistaţi cu totul întâmplător la un test care se face deoarece în familie aparţinătorii sunt pozitivi. Am avut şi sugari f mici, chiar de o lună sau două luni, care au avut nişte manifestări minore. Doar o uşoară obstrucţie a nasului şi o rinoree minimă. fără să evolueze spre complicaţii pulmonare sau alte organe. Este un virus care pot să spun cu certitudine că protejează copilul."
De la începutul pandemiei, peste 54.000 de copii din toată ţara, de la bebeluşi la adolescenţi, s-au infectat cu noul coronavirus.