Biochimiștii au declanșat un protest spontan, în spitale, din cauza salariilor mici

07-03-2018 17:08

Protest spontan, miercuri, în laboratoarele de analize ale mai multor spitale din ţară.

Biochimiştii au purtat banderole cu inscripţia grevă şi spun că dacă nu li se vor mări şi lor salariile, ca ale medicilor şi asistentelor din clinici, vor declanşa un conflict general de muncă. La spitalul judeţean din Târgovişte, specialişti cu studii superioare şi zeci de ani vechime spun că acum asistenţii medicali câştiga mai bine decât ei.

Angajaţii laboratorului de analize medicale din Târgovişte şi-au făcut treaba şi miercuri, deşi sunt extrem de nemulţumiţi de modul discrepant, în care au crescut salariile în sănătate. În semn de protest, au intrat în greva japoneză.

Angelica Vitan-biochimist SJU Târgovişte: "Noi ne considerăm o categorie profesională discriminată, cu discrepanțe uriaşe în ceea ce priveşte salariul. Este jignitor pentru un biolog principal".

Adelina CeacoskiI-chimist SJU Târgovişte: "Noi am fost omişi, nu ştiu de ce. Ei beneficiază şi ei noi. Un şofer de la ambulanţă o să aibă un salariu mult mai mare sau egal cu al meu şi munca nu se compara".

Biologii şi chimiştii ameninţă că vor intra în grevă şi vor apela la Justiţie, dacă protestul de miercuri nu are ecou la nivelul autorităţilor.

Mihaela Petcu-chimist principal SJU Târgovişte: "Noi lucrăm în regim de urgenţă, primim analiza pacientului şi în 10 minute suntem sunaţi să dăm rezultate. Plus stresul care este, nopţi, ture, gărzi, n-am vrea să lucrăm cu colegii noştri într-o stare de stres".

Medicii îi susţin pe chimişti şi biologi, în vreme ce conducerea spitalului tace.

Doctor Şerban Nicolescu-medic primar medicină de laborator SJU Târgovişte: "S-a ajuns la o discriminare la nivelul personalului medical, intre medici şi asistente, care beneficiem de măririle de salariu anunţate şi colegii chimişti şi bilogi, care nu beneficiază de aceleaşi drepturi". 

De la 1 martie, un medic primar cu experienţa are un salariu brut de peste 16.000 de lei, în timp ce un specialist din laboratorul de analize al spitalului primeşte de patru ori mai puţin.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO