Cel mai modern centru integrat de medicină nucleară din Europa. Investiția de 4 mil. €
Spitalele de stat pot oferi servicii medicale contra-cost, pentru a-și mări veniturile. Dar, în Bucureşti, mulţi manageri fie nu ştiu acest lucru, fie nu-și dau interesul.
Sunt puține spitalele în care se fac investigații pe care bolnavii să le plătească atunci când se termină banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
La Spitalul Militar a fost inaugurat cel mai modern centru integrat de medicină nucleară în depistarea afecţiunilor oncologice, cardiovasculare şi neurologice din toată Europa.
Dr. Raluca Mititelu, Spitalul Militar: „Ne va ajuta să punem mai uşor diagnosticul şi să facem tratamente personalizate.''
Investiţia trece de 4 milioane de euro, iar banii au venit de la spital şi de la Ministerul Apărării.
Mihai Fifor: „Voi debloca posturi pentru personalul medical.''
Pacienţii spitalului vor avea parte de investigaţii gratuite, însă uşile sunt deschise pentru toţi bolnavii.
Florentina Ioniţă Radu, managerul Spitalului Militar: „Facem şi servicii medicale la cerere.”
Când banii de la CNAS se vor termina sau dacă pacentii nu sunt asiguraţi, se pot face programări, iar investigaţiile se plătesc. Evident, pacientii internaţi aici nu intră în această categorie. Ei nu vor plăti nimic. Iar spitalul poate face consultaţii cu 50 de lei, radiografii cu 60 de lei, examinări CT sau RMN cu până la 1800 de lei.
Şi Spitalul Universitar din Capitală acordă servicii medicale la cerere. Doctorii le pot face analize pacienţilor care nu mai vor să stea pe listele de aşteptare până când vine următoarea tranșa de bani de la stat, aşa că le plătesc. Banii pot fi investiţi apoi în aparatura medicală, în renovare sau pentru creşterea salariilor medicilor.
Procedura este aplicată de ani de zile în Spitalul Judeţean din Baia Mare care a fost condus de Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Există bază legală pentru asta.''
În prezent, spitalele de stat nu îşi valorifică resursele.
Bărbat: „Ne trimit medicii de la stat la privat să facem analize.''
În unele cazuri, laboratoarele de analize au fost externalizate şi spitalele plătesc pentru orice investigaţie făcută pacienţilor asiguraţi la stat.