Raport ORS: Topul rușinii și cele mai curate spitale din România

08-02-2018 10:04

spital

Observatorul Român de Sănătate a analizat mai multe chestionare de satisfacţie completate de pacienţii români, publicând astfel un top al celor mai curate spitale, dar și un top al rușinii.

Chestionarele au fost completate de pacienţii din toate spitalele din România, în perioada decembrie 2016 - ianuarie 2018, în cadrul unui studiu care şi-a dorit să reflecte realitatea din unităţile medicale româneşti, modul în care sunt trataţi pacienţii şi calitatea serviciului medical. ORS a analizat 122.423 de chestionare.

În urma studiului, specialiștii au ajuns la următoarele concluzii:

- Peste o cincime din pacienţii internaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulțumiţi de curățenia din spitale.

- 8 pacienţi din 10 sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea şi implicarea medicului care i-a îngrijit.

- Peste o cincime din pacienţii internaţi au fost nevoiţi să își cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii în perioada internării în spital.

- Unui număr de 4.798 de pacienți li s-au solicitat bani sau atenții de către personalul medical (3,92% din totalul pacienților care au răspuns chestionarului).

- 21% din spitale arată zero interes pentru părerea pacienţilor. În cazul acestora nu a fost completat nici măcar un chestionar de satisfacţie.

Observatorul Român de Sănătate a realizat și un top al unităţilor sanitare cu cele mai bune rezultate, evaluate pozitiv de pacienţi din punct de vedere al serviciilor medicale şi al curăţeniei.

Dacă ne referim la servicii medicale de calitate, Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iași este pe primul loc, 87,82% dintre pacienții chestionați declarându-se mulțumiți de serviciile prestate. La o diferență foarte mică, pe locul doi și trei, se situează Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca (86,85%) și Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie ”Dr IA Sbarcea” Brașov (86,82%).

spital

Topul spitalelor foarte curate este condus de Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, 92,27% din pacienți declarându-se extrem de mulțumiți de curățenia din această clinică. Pe locurile doi și trei se află două clinici din București: Spitalul Clinic de Nefrologie ”Carol Davila” (91,63%) și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice (91,33%).

spital

În urma acestui studiu, ORS a făcut și un top al rușinii spitalelor din România, acolo unde părerea şi satisfacţia pacienților nu contează - zero chestionare completate într-un an.

În fruntea clasamentului rușinii se află Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Craiova, urmat de Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din capitală și de Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu.

spital

Observatorul Român de Sănătate este o organizaţie non-guvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România şi estul Europei. Observatorul desfăşoară studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, integrând evidenţele disponibile privind teme de interes pentru a informa elaborarea unor politici de sănătate coerente şi eficiente.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO