Spitalele din România au început cursa pentru obținerea celor 350 de milioane de euro de la UE

Ultima actualizare: 12-06-2020 21:11

Peste o sută de spitale din România vor să obțină bani europeni, pentru a cumpăra aparatură și materiale de protecție.

La mijloc sunt 350 de milioane de euro, iar până acum 16 unități sanitare au depus proiecte. Cei mai mulți bani îi vor obține instituțiile care tratează pacienți cu Covid-19 și, spune ministrul Fondurilor Europene, până în toamnă vor fi plătite primele tranșe de bani.

De la mijlocul lunii trecute și până acum, 16 spitale au depus proiecte ca să ia 72 de milioane de euro - fonduri de la Bruxelles. Sunt spitale din Capitală, dar și din Craiova, Cluj-Napoca, Arad, Cărei și Giurgiu. Alte 95 de spitale își pregătesc acum documentele.

Cei mai mulți bani i-a cerut până acum Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, aflat în prima linie în lupta împotriva Covid-19.

Institutul a solicitat 10 milioane de euro pentru echipamente și aparatură medicală. Alte două spitale din Capitală - Bagdasar Arseni și Fundeni - vor 8,5 milioane de euro, pentru dotări de terapie intensivă. Cererilor spitalelor sunt acum evaluate de specialiștii de la ministerul fondurilor europene și de cei de la sănătate.

Marcel Bolos, Ministrul Fondurilor Europene: ''Avem dată de 15 iulie pentru că primele contracte cu primii 10 beneficiari să fie încheiate. Este o oportunitate fantastică pentru spitale, e o ocazie de dotare a secțiilor de terapie intensivă cu toate echipamentele necesare pentru a face față oricărei situații de criză''.

Banii pot fi ceruți doar pentru cumpărarea de echipamente de protecție și pentru aparatură medicală - adică ventilatoare, stații de monitorizare, termoscannere, dar și pentru măști, mănuși și halate.

De exemplu, spitalele care tratează cazurile de Covid-19 pot obține cel mult 10 milioane de euro - pentru echipamente medicale. Spitalele modulare și secțiile de terapie intensivă mobilă pot obține mai mulți bani - 15 milioane de euro.

40 de specialiști din minister le dau sfaturi managerilor de spitate pentru a întocmi proiectele.

Consultanții în domeniul fondurilor europene spun că problemele mari nu sunt neapărat la proiecte, cât la procedurile de achiziții.

Managerii nu sunt înștiințați corect despre posibilitatea de a accesa aceste fonduri europene, trebuie să li se explice pas cu pas, managerii de spitale sunt foarte interesați de fonduri.

De anul viitor, pentru domeniul sanitar, vor fi disponibile 4,5 miliarde de euro de la Bruxelles, inclusiv pentru pregătirea medicilor.

Marcel Bolos, Ministrul Fondurilor Europene: ”De multe ori ne-am trezit că am cumpărat un simplu angiograf și nu am avut cine să lucreze cu el pentru că nu erau medicii acomodați cu această tehnică medicală”.

Pe lângă spitale, de la anul viitor, vor putea primi finanțare europeană centrele de transfuzii, laboratoarele de analize medicale din spitale și centrele de îngrijire paleative sau oncologice.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO