Soluţia esenţială în diagnosticarea şi creşterea sanselor de tratare cu succes a cancerului

Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2018 16:30
Data publicarii: Miercuri 24 Octombrie 2018 16:27
Categorie: Sanatate
sanatate

În ultimii ani, România a făcut paşi concreţi înainte în lupta împotriva cancerului. Suntem pe un drum al normalităţii, în care avem soluţii pentru a fi cât mai eficienţi în lupta împotriva cancerului.

Ele sunt deja implementate cu succes pe scară largă de numeroase ţări la nivel european şi internaţional. Este important ca şi în România să existe voinţa politica necesară pentru preluarea şi promovarea lor integrală la nivel naţional.

Realizarea de testări moleculare şi genetice reprezintă o astfel de soluţie, care contribuie la creşterea şanselor pacienţilor de a ieşi învingători din lupta cu cancerul. Ghidul Societăţii Europene de Oncologie Medicală subliniază importanţa acestor testări şi beneficiile aplicării unui tratament personalizat pentru paciente.

Testările moleculare şi genetice sunt prezente astăzi în România, dar nu ca parte a unui sistem de decontare integrală la nivel naţional. Accesul pe scară largă la aceste teste, într-o primă fază cel puţin în cazul unor tipuri importante de cancer, care afectează în fiecare an numeroase femei din România, poate fi un început bun şi cu costuri estimate mai mult decât rezonabile.

Conform studiului Globocan 2018, realizat de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului, cancerul de sân de col uterin şi cel ovarian înregistrează o medie a incidenţei de 38,44% în România.

Altfel spus, cele trei tipuri de cancer se regăsesc în 4 din 10 cancere nou descoperite care afectează populaţia feminină din România, cu peste 30% mai ridicat față de media europeană.

Poate şi mai îngrijorător, aproape o treime (29,64%) din decesele provocate de cancer din România în cadrul populaţiei feminine sunt provocate de aceste 3 tipuri de cancer, în timp ce la nivel european, ele sunt responsabile pentru un sfert (24.23%) din totalul deceselor provocate de cancer în rândul femeilor.

Cu alte cuvinte ele au o incidenţă şi o mortalitate mai mare în România decât media europeană. Aceste cifre arată urgenţa preluării şi în România a modelelor de bună practică internaţionale, în sensul asigurării accesului crescut la testele moleculare şi genetice.

În prezent, testările moleculare şi genetice sunt accesibile parţial pacientelor bolnave de cancer. Spre exemplu, pentru cel mai răspândit tip de cancer feminin, cancerul de sân (studiul Globocan 2018 estimând că în acest an România va înregistra 9.629 de noi cazuri), statul român decontează doar parţial testările moleculare şi genetice.

Companiile farmaceutice acordă vouchere pentru acoperirea costului unor testări, iar unele paciente, care au posibilitatea, îşi acoperă direct costul testărilor. Conform unor informaţii prezentate recent de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, testările moleculare şi genetice necesare pentru noile paciente bolnave de cancer de sân din România în cadrul unui sistem de decontare integrală la nivel naţional ar presupune costuri anuale de aproximativ 1,3 milioane de euro.

În cazul cancerului ovarian, datorită numărului mai mic de cazuri noi (testările moleculare şi genetice fiind recomandate doar în cazul unui anumit tip de cancer ovarian, care reprezintă aproximativ 10% din cele 1.840 de cazuri noi prevăzute să se înregistreze în acest an în România, conform Globocan 2018) costurile preconizate pentru efectuarea testărilor ar fi chiar mult mai mici, de aproximativ 50.000 de euro.

Pentru depistarea şi diagnosticarea cancerului de col uterin, statul român, deşi compesează efectuarea testului Babeş-Nicolau, nu compesează şi efectuarea unui test genetic de screening ale infecţei cu anumite tulpini ale HPV, care pot  provoca cancer. Testarea ar costa în medie 300 de lei.

In acest context, compensarea integrală, la nivel naţional a testărilor moleculare şi genetice pentru cancerul de sân şi cel ovarian, precum şi a testării genetice a infecţiilor cu HPV în procesul de depistare a cancerului de col uterin nu poate fi blocată de raţiuni de cost.

Alocarea unor sume de ordinul milioanelor de lei ar contribui major la şansele de supravieţuire pentru pacientele din România.

Elemente de detaliu, aşa cum pot fi considerate testările moleculare şi genetice, reprezintă în fapt o parte esenţială în tratarea cu succes a cancerului, fapt confirmat de ghidurile internaţionale de specialitate şi de impactul pozitiv obţinut din implementarea lor în numeroase ţări.

Rămâne astfel doar întrebarea dacă există interes şi deschidere din partea autorităţilor de la Bucureşti pentru promovarea acestei soluţii, care ţine până la urmă de aducerea României într-o zonă a firescului în diagosticarea şi tratarea cât mai eficientă a cancerului.

sanatate Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
spital arsi
Medicii au dezafectat un salon şi au improvizat o boxă ca să trateze o femeie arsă. Anunțul Ministerului Sănătății
Cât trebuie să scoată din buzunar românii care au intoleranţă la gluten. Analizele ar putea fi gratuite
O femeie care a suferit arsuri grave într-o explozie din Mureş a murit într-un spital din Belgia
Spălatul pe dinți le poate salva viaţa bolnavilor. Descoperirea făcută de medici
România nu își poate ajuta pacienții arși. Ultimul caz: o fostă asistentă medicală
Zeci de noi cazuri de rujeolă în România. 59 de oameni au murit din cauza bolii
spital program medici
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti
Cifre alarmante pentru copiii născuţi după anul 2000. La ce boală sunt predispuși
Răniţi cu arsuri grave aşteaptă cu disperare să fie transferaţi în străinătate. Cazul unui bărbat din Constanța