Situatie critica in sistemul medical. Cum se triaza pacientii cand lucrezi doar cu un sfert din medicii de care ai nevoie

15-01-2015 18:35

Sistemul nostru de sanatate are un deficit de medici alarmant. La serviciul de ambulanta Prahova, de exemplu, lucreaza doar un sfert din cati medici ar fi nevoie.

La multe cazuri, pleaca doar soferul cu asistenta care se consulta cu medicul prin telefon. Din pacate, nici pentru locurile scoase la concurs nu se inghesuie nimeni din cauza salariilor foarte mici si a volumului urias de munca.

Un echipaj medical a apucat doar sa coboare din ambulanta, ca a si fost anuntat ca trebuie sa plece la un alt caz. Astazi, sunt doar doi medici pe tura care trebuie sa acopere urgentele din tot judetul Prahova.

La 56 de ani, doctorita Adriana Nicorescu si-a petrecut 23 de ani in sistemul de ambulanta. Lucreaza la foc continuu de cand numarul medicilor a scazut atat de mult. Sunt doar 11 doctori, in loc de 51, cati ar trebui.

"Este suprasolicitant. Tura zi – noapte, pauza o zi. Iar noapte, asiguram si asistenta medicala la domiciliu tot sambata si duminica noaptea.
- Si mai aveti timp si pentru casa?
- Nu mai avem timp sa... am ajuns sa uscam uniforma pe calorifer"
, descrie situatia Adriana Nicorescu, medic Ambulanta Prahova.

Din cauza deficitului enorm, la multe cazuri medicale pleaca doar soferii si asistentii. Iar in dispecerat intrebarile la care trebuie sa raspunda apartinatorii bolnavilor sunt mult mai multe tocmai pentru a tria pacientii.

"Deci acum ce se intampla cu dansul, respira greu? Ati spus ca respira mai greu. Ce probleme are cu plamanii, stiti ca ar suferii de TBC sau altceva? De cata vreme e in starea aceasta. E de mai mult timp.. dureri are.. unde il doare?"

Si doctorul Madalin Ipatie ramane de cel putin 7 ori pe luna dupa tura de 12 ore inca 12 in garda. El este si cel care incearca sa imparta garzile.

"Practic am 9 medici pe Ploiesti cu care trebuie sa fac un grafic de lucru de 2 medici pe zi si 2 pe noapte. Si bineinteles pe perioada verii pe cei de la Sinaia ii aduc la Ploiesti pe perioada iernii nu imi permit ca sunt statiunile montane pline de turistisi oricand se pot ivi accidente”, explica Madalin Ipatie, Ambulanta Prahova.

"Este un loc de munca foarte periculos din punct de vedere al riscului de a gresi si a fi interpretat gestul medical de catre oameni care nu se pricep si te judecata de catre neprofesionisti gestul medical in urgenta si la acest lucru se mai adauga si faptul ca salariul nu este atractiv”, spune si Daniel Nicolae, director Ambulanta Prahova

Grav este ca la concursurile organizate pentru posturile libere aici nu se prezinta nimeni, atata vreme cat banii sunt foarte putini. Un medic specialist, aflat la inceputul carierei, are un salariu de 975 de lei pe luna, la care se adauga plata garzilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO