Operatia care costa de 20 de ori mai putin in Romania decat in Statele Unite. Procedura presupune doua implanturi in vertebre

13-01-2015 19:33

Dupa modelul american, si in Romania se pot face interventii reparatorii in cazul fracturilor la coloana lombara.

Procedura asistata de calculator le permite neuro-chirurgilor sa faca incizii precise si sa monteze usor protezele. Bolnavii nu raman cu sechele neurologice sau motorii si pot fi externati dupa doua zile.

La 37 de ani, Mihai, un roman care locuieste in Spania, a fost diagnosticat cu o fractura la una dintre vertebrele coloanei lombare. De ani buni are dureri si in ultima vreme nu mai putea sa stea in picioare nici 5 minute fara calmante.

Mihai Dima, pacient: "Daca mergeam la o plimbare aveam dureri si trebuia sa ma asez undeva, e neplacut. Majoritatea timpului aveam dureri."

Asa ca s-a decis sa faca o interventie chirugicala. A ales un spital privat din Romania, unde operatia se face printr-o tehnica raspandita in Statele Unite.

Operatia consta in introducerea a doua implanturi in vertebra, la nivelui zonei lombare, pentru sustinerea fracturii. Spre deosebire de interventia clasica, prin bisturiu, care implica sangerari masive si urme vizibile, noua tehnica ii ermite neurochirurgului, ajutat de sistemele de navigatie si de microscop, sa stie exact zona unde trebuie sa faca incizia pentru a putea implanta tijele metalice.

Doctor Stefan Mindea, neurochirurg spital privat: "Noi nu operam cu ochii in plaga, noi operam microendoscopic la monitor. Protezele vor fi implantate cu aceasta metoda, fara sa taiem muschiul absolut deloc, separam strat cu strat, pastram muschii, fara sa afectam nervii."

Sportivii, dar si cei care fac gimnastica si exercitii fizice intense sunt predispusi la astfel de afectiuni ale coloanei. Interventia dureaza trei ore, iar medicii spun ca riscul de a aparea sechele neurologice este mic.

Operatia clasica presupune o recuperare de peste 10 zile. In cazul acestui pacient, dupa interventie, la 24 de ore, bolnavul se va putea misca, iar dupa 2 zile va pleca acasa. O astfel de interventie se poate face in Romania la Spitalul Medlife.

In Statele Unite, asemenea interventii se fac saptamanal, dar costa 80.000 de euro. La noi se fac doar la privat si costa 4.000 de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO