Sistemul care elimină riscurile de contaminare a probelor. „Putem vedea unde se termină soluțiile”
Când vine vorba de analize medicale, situația probelor pierdute ori contaminate în spitale poate avea o rezolvare.
Sistemele pneumatice pentru transportul eprubetelor nu doar că elimină aceste riscuri, dar scurtează foarte mult și timpul în care probele ajung în laborator.
În plus, personalul medical rămâne permanent la dispoziția bolnavului. Sute de astfel de recipiente se plimbă zilnic prin tuburile de plexiglas pentru a transporta probele pentru analize, dar și medicamentele în cadrul Institutului Matei Balș, ajungând în 27 de puncte răspândite în tot spitalul.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cu aproape 1 kilometru de tuburi montate la exterior și sub pământ, sistemul pneumatic de transport interconectează cele 9 clădiri ale Institutului.
Între unele sunt distanțe de câteva sute de metri, pe care asistentele ori infirmierele le parcurgeau de mai multe ori pe zi. Acum, în mai puțin de 1 minut, eprubetele cu probe ori medicamentele ajung în orice colț prin transportul pneumatic.
Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș: ''Eliminând factorul uman din transportul probelor, scade riscul contaminării probelor, al spargerii eprubetelor, al pierderilor. Există niște diafragme antifoc la traversarea planșeelor, pentru a preveni transmiterea unui eventual incendiu de la un etaj la celălalt.''
Implementarea acestui sistem s-a făcut prin programul de reducere a infecțiilor nosocomiale, finanțat prin PNRR. La fel au fost cumpărate și aceste recipiente inteligente cu dezinfectant.
Andreea Cristina, șefa serviciului de epidemiologie Matei Balș: ''Aceste sisteme comunică cu ecusoanele personalului medical. Putem vedea unde se termină soluțiile pentru a fi înlocuite și cât de des și de corect își efectuează fiecare categorie de personal igiena mâinilor... la intrarea în cabinet, la ieșire, la intrarea în salon, la ieșirea din salon.''
119 spitale au primit bani prin PNRR pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale.