Simptomele variantei braziliene a coronavirusului, arătate de specialiștii britanici. Câte mutații au fost confirmate
Varianta braziliană a coronavirusului se răspândește în Marea Britanie și în lume și are o serie de simptome comune cu varianta inițială a SARS-COV-2.
Sunt însă și unele caracteristici care o diferențiază de prima tulpină a coronavirusului și cea apărută ulterior, cea britanică.
Majoritatea simptomelor des întâlnite în cazurile de COVID se regăsesc și în cazurile de infectare cu tulpina braziliană, susțin specialiștii britanici, potrivit publicației Daily Mirror. Acestea includ febră mare, o tuse extrem de supărătoare și pierderea gustului și a mirosului.
Oficialii din sănătate au reconfirmat duminică prezența pe teritoriul britanic al mutației braziliene, după ce aceasta s-ar fi răspândit câteva săptămâni, de la sfârșitul anului trecut.
Până acum au fost șase cazuri ale variantei braziliene în Marea Britanie, trei în Anglia, și trei în Scoția, arată sursa citată.
La fel ca și celelalte variante ale coronavirusului, simptomele pot fi asemănătoare, dar sunt și persoane complet asimptomatice, care să fie purtătoare ale variantei braziliene.
Potrivit reprezentanților Fundației britanice a Inimii, „mulți oameni infectați cu coronavirus nu au niciun simptom, indiferent care variantă au dobândit-o. Nu există niciun simptom care să arate clar că ești sau nu infectat cu virusul, deci cel mai sigur, dacă bănuiești că ești infectat, este să te autoizolezi și să-ți faci testul, recomandă specialiștii. Variantele noi ale coronavirusului au aceleași simptome cheie, precum temperatură mare, tuse continuă și pierderea gustului și a mirosului ”
După un studiu al fundației efectuat în Marea Britanie, 35% din cei testați pozitiv cu varianta britanică a coronavirusului manifestă tuse, comparativ cu 27% infectați cu alte tulpini. 32% manifestă oboseală, 25% dureri musculare, 21% febră, și în același ultim procent, dureri în gât. Nivelul acestor simptome este similar și la celelalte tulpini ale coronavirusului, spun cercetătorii britanici.
Totuși, pierderea gustului și a mirosului este mai puțin comună pentru pacienții infectați cu varianta britanică, respectiv 15%, comparativ cu 18% în cazul celorlalte variante ale coronavirusului.
Potrivit lui Yvette Cooper, secretar însărcinat cu afaceri interne, autoritățile sanitare trebuie să stabilească cum au intrat în țară persoanele depistate ca fiind infectate cu varianta braziliană, mai ales că s-a ajuns în situația ca mulți călători să înșele sistemul, venind din Brazilia pe rute ocolitoare.
„Ultimele cazuri au apărut la o lună după depistarea primului caz în Marea Britanie și arată că măsurile Guvernului britanic trebuie să fie mai ferme” a declarat ea.