Varianta braziliană a coronavirusului circula încă din iulie 2020. Aproape 40% din pacienții internați nu supraviețuiesc

16-01-2021 13:22


Varianta braziliană a coronavirusului circula încă din iulie 2020. Aproape 40% din pacienții internați nu supraviețuiesc

Aproape 40% din pacienții internați cu COVID în Brazilia nu supraviețuiesc, în condițiile în care în țară circulă o variantă a coronavirusului mai periculoasă decât cele inițiale.

 

Sistemul de sănătate din Brazilia este copleșit de numărul mare de internări, iar aproximativ 38% din persoanele care ajung în spitale mor, potrivit datelor publicate de cotidianul Daily Mail.

În Brazilia circulă o altă variantă a coronavirusului, despre care se crede că este mai periculoasă, iar oamenii de știință consideră că aceasta ar putea pune în pericol eficacitatea vaccinurilor deja existente. Noua tulpină de COVID a fost descoperită în Amazon, un stat din nord-vestul țării.

Un studiu realizat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona arată că pacienții spitalizați în partea de nord vest a Braziliei au, statistic mai puține șanse să supraviețuiască în spital decât în alte regiuni ale țării, una dintre cauze fiind sistemul sanitar mai ineficient de acolo.

Coronavirusul brazilian a fost identificat deja în Marea Britanie, iar un expert în sănătate publică a spus că se așteaptă ca acesta să ajungă și în SUA, arată sursa citată.

Varianta braziliană a coronavirusului a fost raportată în decembrie, în statul Amazon, dar experții cred că aceasta circulă, de fapt, chiar din iulie anul trecut, și ar putea să ajungă în SUA până în martie, în condițiile în care până acum nu a fost raportat până acum un asemenea caz în Statele Unite.

Peste 207.000 de persoane au murit de COVID în Brazilia, iar alte 8,3 milioane de persoane au fost infectate până în prezent, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

Președintele țării, Hamilton Mourão, consideră că noua mutație a virusului a dus la numărul mare de morți din țară.

Peste 250.000 de pacienți au fost spitalizați în Brazilia în perioada februarie-august 2020, conform sistemului național de supraveghere utilizat de cercetătorii Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Dintre cei 254.288 de pacienți spitalizați în acea perioadă, aproape jumătate - 47% - erau mai tineri de 60 de ani. În majoritatea situațiilor, în lume, cei mai mulți pacienți care au nevoie de îngrijire în spitale sunt vârstnici.

Dacă 38% din persoanele spitalizate în Brazilia au murit din cauza infecției, în SUA procentul este de 20%. Rata mortalității la pacienții peste 60 de ani a fost de 15% în toată țara.

„Sistemul de sănătate al Braziliei este unul dintre cele mai mari din întreaga lume, care oferă îngrijire gratuită tuturor și are o tradiție solidă în supravegherea bolilor infecțioase. Cu toate acestea, COVID-19 a copleșit capacitatea sistemului” a declarat Fernando Bozza, coordonator de studiu si cercetător la Institutul Național de Boli Infecțioase.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO